Nenoteiktība finanšu tirgos turpināsies arī 2024.gadā – ko darīt investoram?

Rolands Zauls
, "Swedbank" Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs
CopyLinkedIn Draugiem X
"Swedbank" Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs Rolands Zauls
"Swedbank" Ieguldījumu produktu līnijas vadītājs Rolands Zauls Foto: Publicitātes foto

Nenoteiktība, ģeopolitiskā spriedze un augstās procentu likmes ir galvenie faktori, kas ietekmēja finanšu tirgus un ieguldītāju izvēles 2023.gadā. Skaidrs, ka nenoteiktības faktors nākamgad nekur nepazudīs un, iespējams, kļūs pat izteiktāks. Par ko šādos apstākļos būtu jāpiedomā ieguldītājiem, ņemot vērā, ka Latvijā daudzi cilvēki vēl tikai sāk vai plāno savus soļus investīciju pasaulē?

2023.gads – fiksētā ienākuma popularitātes pieaugums

Inflācija, augstās procentu likmes un nenoteiktība 2023.gadā skaidri atspoguļojās ieguldītāju izvēlēs. Augot procentlikmēm, akciju svārstīgums padara tās mazāk pievilcīgas investoru acīs. Spilgti vērojams bija augošs pieprasījums pēc obligācijām un arī fondiem, kas saistīti ar fiksēta ienākuma vērtspapīriem. Laikā, kad apkārtējā situācija ir nestabila, Investori aktīvāk izvēlējās ieguldījumu veidus, kas nodrošina stabilu ienesīgumu.

Arī atsevišķu nozaru akcijām 2023. gadā sanāca "paspīdēt". Piemēram, pakalpojumu nozarei un tehnoloģiju nozares top uzņēmumu akcijām, kas lielā mērā bija saistīts ar mākslīgā intelekta bumu (daži to pat salīdzināja ar "burbuli"). Tādām labi zināmām tehnoloģiju kompānijām kā "Microsoft", "Nvidia" u.c. akciju vērtība ievērojami palielinājās.

Interese par ieguldījumiem turpina augt

Latvijas ieguldītāju aktivitāte vēsturiski ir izveidojusies daudz mazāka nekā kaimiņos Igaunijā un arī Lietuvā (ieguldītāju skaita un aktīvu apjoma ziņā).

Igaunijā ieguldītāju skaita ziņā joprojām ir trīs reizes vairāk un Lietuvā divas ar pusi reizes vairāk nekā pie mums.

Turklāt igauņi arī aktīvi tirgojas ar saviem vērtspapīriem, un ieguldītāju vidū strauji pieaug jauniešu skaits.

Taču arī Latvijā redzamas pozitīvas tendences. 2023.gadā, neskatoties uz ārējās situācijas nenoteiktību, ieguldītāju aktivitāte Latvijā turpināja stabili augt. "Swedbank" klientu-privātpersonu skaits, kuri iegulda kādos no vērtspapīriem, pēdējo 3 gadu laikā ir dubultojies. Kas būtiski – jauno investoru skaits aug dažādos demogrāfiskajos segmentos. Kāpēc tas ir svarīgi? Jo ieguldījumi ir viens no pamatiem, kas veido gan cilvēku personisko, gan sabiedrības kopējo ilgtermiņa labklājību un stabilizē kopējo finanšu situāciju. Citiem vārdiem sakot, ieguldīšana ir svarīga daļa no pilnvērtīgas finanšu veselības jebkurā dzīves ciklā.

Investoru izvēlēs visās Baltijas valstīs ir vērojamas līdzības. Populārākie 2023.gadā visās valstīs bija ieguldījumu fondi (tostarp dažādi Robur fondi), obligācijas un Baltijas akcijas.

Fondu uzvaras stāsts (kā, piemēram, Robur fondi) ir strauji attīstījies kopš 2020.gada – 3 gadu laikā klientu skaits, kas tādos iegulda, ir gandrīz četrkāršojies. Tas skaidrojams arī ar to, ka tā saucamie "gatavie fondi" ir piemēroti arī investoriem–iesācējiem. Tajos var ieguldīt, sākot no viena eiro, piekļūstot daudziem tirgiem, reģioniem un uzņēmumiem, tostarp arī tādiem, kur atsevišķas akcijas iegāde izmaksātu nesalīdzināmi dārgāk. Arī no riska viedokļa tie jaunajiem investoriem ir mazāk “stresaini” un padziļinātas zināšanas prasoši.

Baltijas tirgus vietējam ieguldītājam ir saprotamāks, uzņēmumi lielākoties pazīstami, arī informācijas iegūšana par konkrēto uzņēmumu un tirgu kopumā ir vieglāka. Ļoti lielu interesi klientu vidū vienmēr raisa vietējo uzņēmumu IPO vai akciju kotēšanas uzsākšana – jauno investoru skaits tajos brīžos mēdz pieaugt pat simtiem reižu.

Akciju ziņā igauņi gan ir daudz aktīvāki – vairāk iegulda arī ārvalstu akcijās, turklāt Igaunijā ir vairāk vietējo uzņēmumu, kas kotējas biržā. Tāpēc kapitāla tirgus veicināšana pozitīvi ietekmētu investīciju vidi arī Latvijā.

Par ko vērts atcerēties investoram 2024.gadā?

Prognozējams, ka 2024.gadā nenoteiktības periods turpināsies, iespējams, pat izteiktāk, nekā 2022.gada beigās un 2023.gadā. Viens no faktoriem ir jaunais ģeopolitiskais konflikts starp Izraēlu un Palestīnu, kas var būtiski ietekmēt arī naftas ieguvi un tās cenas. Tāpat arī karš Ukrainā joprojām turpinās, iezīmējas jaunas attiecību peripetijas starp ASV un Ķīnu.

Pie nenoteiktības faktoriem var minēt arī riskus ekonomikas izaugsmei gan pasaules, gan Eiropas mērogā; gaidāmās vēlēšanas ASV un Apvienotajā karalistē; iespējamos piegādēs ķēžu parāvumus uzņēmumiem inflācijas saasināšanos dēļ. ASV un arī "vecajā" Eiropā varētu būt lielākas svārstības patērētāju sentimentā saistībā ar likmju palielināšanas ietekmi.

Vēl var parādīties arī citi risku faktori, kurus šobrīd pat neviens negaida jeb tā saucamie "melnie gulbji". 2023. gadā tās bija banku nedienas ASV un Šveicē. Būtībā var runāt, ka nenoteiktība mūsdienās kļūst par jauno finanšu tirgu realitāti.

Taču notikumi, kas veicina nenoteiktību finanšu tirgos, ir bijuši katru gadu – vēl nesenā koronavīrusa pandēmija, tad kara sākšanās Ukrainā. Arī, ja atskatāmies vēsturē, finanšu tirgi patiesībā nekad nav bijuši ilgstoši mierīgi. Tie pēc savas būtības ir svārstīgi, tāpēc nevaram gaidīt, ka ilgtermiņā ir iespējams tikai augšupejoša attīstība.

Ko šādos apstākļos darīt investoram, it sevišķi, ja ceļš ieguldījumu pasaulē uzsākts salīdzinoši nesen vai ir tikai plānots to darīt?

  • Regulāras iemaksas un nelielas summas. Diversificēt savus ieguldījumus, izvēloties dažādus instrumentus. Atvēlēt nelielas summas, kas neveidos "caurumu" personīgajā budžetā, ja izvēlētā aktīva cena kritīsies. Regulāras iemaksas, lai nodrošinātu ieguldījuma vērtības stabilu pieaugumu.
  • Var izvēlēties vienkāršākus instrumentus, piemēram fondus. Baltijā ir ļoti pieprasīti globāli diversificēti fondi.
  • Uzmanīties no "lekšanas aizejošajos vilcienos". Nevajadzētu skriet līdzi patlaban jau izaugušajiem un uzpūstajiem virzieniem, jo, iespējams, konkrētais "bums" jau aiziet pagātnē. Piemēram, jau minētais tehnoloģiju vērtības lidojums augšup, kas tikpat labi var vairs tik augstu neuzlekt, ņemot vērā ASV un Ķīnas attiecību riskus. Vienkāršiem vārdiem sakot, nav vērts likt kārtis uz nozarēm, kas jau ir ļoti augstos vērtību līmeņos, jo tās var arī nespēt turpināt tālāko izaugsmi no esošajiem līmeņiem.
  • Domāt par peļņu vidējā un ilgāka laika perspektīvā un negaidīt to ātri. Salikto procentu ieguvums (kad peļņu no vērtspapīriem iegulda jaunu vērtspapīru iegādei) vairumam ir krietni reālāks nekā kāda jauna "burbuļa" noķeršana. Piemēram, ieguldīšana kriptovalūtās, kas ir populāra doma jauniešu vidū, tiešām var nest lielu peļņu, bet arī lielus zaudējumus. Piemēram, nesenais kriptovalūtu vērtības kritums, kad sāka pieaugt procentlikmes. Ja esi iesācējs, labāk ir fokusēties uz ieguldījumiem ar atdevi ilgtermiņā, lai nesagaidītu vilšanās.

Pēdējais un laikam svarīgākais ieteikums būtu – sākt ieguldīt.

Nav tāda viena perfekta brīža, kad uzsākt ceļu ieguldījumu pasaulē,

tāpēc savas ilgtermiņa labklājības nodrošināšanai labākais laiks vienmēr ir – tagad.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu