Aptauja: populārākā Latvijas iedzīvotāju investīciju izvēle – pensiju 3. līmenis

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Salīdzinājumā ar šā gada sākumu ir augusi Latvijas iedzīvotāju interese par investīcijām, tostarp 9% iedzīvotāju plāno turpmāko sešu mēnešu laikā ieguldīt vairāk, bet 28% turpinās investēt līdzšinējā apjomā, liecina SEB bankas veiktās aptaujas rezultāti. 

Tie arī atklāj, ka gandrīz divas trešdaļas no tiem, kuri plāno vai apsver iespēju ieguldīt, tam izvēlētos pensiju 3. līmeni, bet vēl 23% iegādātos akcijas.

Bankā norāda, ka arī šobrīd pensiju 3. līmenis ir populārākais ieguldījumu veids – to izvēlas 56% iedzīvotāju, kuri iegulda savus finanšu līdzekļus. Vēl 32% novirza naudu dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu, bet 20% iegādājas akcijas.

Savukārt starp citiem ieguldījumu veidiem aptaujātie Latvijas iedzīvotāji minējuši arī investīciju fondus (10%), obligācijas (9%) un biržā tirgotos fondus (8%). "Interesanti, ka Baltijas kaimiņu ieguldījumu izvēles atšķiras un populārākais ieguldījumu veids Lietuvā ir dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu (47%), bet Igaunijā – akciju iegāde (52%)," atzīmē bankā.

Vienlaikus aptaujā noskaidrots, ka kopš šī gada sākuma par 8 procentpunktiem sarucis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri naudu neiegulda, un šobrīd tā norādījuši 59% respondentu.

Kā biežākais šķērslis ieguldījumu veikšanai tiek minēts brīvu līdzekļu trūkums. Tomēr tas nav vienīgais iemesls, kas attur Latvijas iedzīvotājus no ieguldījumu veikšanas. Vidēji katrs piektais jeb 21% aptaujāto, kuri naudu neiegulda, minējuši, ka negrib ieguldīt, jo nevar garantēt peļņu, un tikpat daudzi uzskata, ka ir drošāk turēt brīvus līdzekļus norēķinu kontā vai krājkontā.

Vēl 16% atzinuši, ka neko nesaprot no ieguldīšanas, 13% nevar atļauties "iesaldēt" naudu uz ilgāku laiku, bet 12% ir noskaņoti pesimistiski un domā, ka priekšā vēl lielāks finansiāls kritums un naudu nāksies zaudēt. 

Bankā gan atzīmē, ka salīdzinājumā ar šī gada februāri šādu pesimistu skaits ir ievērojami samazinājies – par 7 procentpunktiem.

"SEB bankas" Privātpersonu segmenta vadītāja Elza Rudzīte, vērtējot aptaujas rezultātus, norāda, ka joprojām nemainīga saglabājas vēlme paturēt brīvos naudas līdzekļus ātri pieejamus, lai varētu tos nepieciešamības gadījumā izmantot. Tāpēc cilvēki labprātāk turot brīvos līdzekļus norēķinu kontā vai krājkontā, atsakoties no iespējas investēt, taču vienlaikus šādā veidā liedzot iespēju savai naudai pelnīt viņu pašu labā.

"Tomēr interesants novērojums – pavasarī bija vairāk to cilvēku, kuri tuvākā pusgada laikā reāli plānoja vai apsvēra iespēju sākt ieguldīt (18%). Un tagad redzam, ka investoru skaits tiešām ir lielāks nekā pirms pusgada, toties to cilvēku daļa, kuriem tagad ir plāni sākt ieguldīt, ir nedaudz mazāka nekā pavasarī (12%)," stāsta Rudzīte.

Vienlaikus viņa atklāj bankas novērojumus, ka cilvēki rūpīgi izvērtē savas iespējas ieguldīt, un tas savukārt liecinot par labu finanšu pratību.

"Ir ļoti būtiski apzināties, cik daudz naudas iespējams novirzīt ieguldījumiem, neapdraudot citas finansiālās vajadzības," uzsver "SEB bankas" Privātpersonu segmenta vadītāja.

Par iedzīvotāju interesi par investīciju iespējām liecina arī bankas izstrādātā "Roboinvestora" rīka izmantošanas aktivitāte, kurš tā lietotājem palīdz kā konsultants. Bankā atklāj, ka līdz šā gada novembra beigām "Roboinvestoru" izmēģinājuši jau vairāk nekā 145 000 klientu Baltijā, turklāt vairāk nekā 14% no viņiem turpina ieguldīt.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā pēc "SEB bankas" pasūtījuma 2023. gada oktobrī veicis uzņēmums "Norstat", aptaujājot 1006 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu