Nedēļas laikā 10 incidenti jeb Krievijas civilā aviācija izjūk (15)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Otrā sankciju gada nogalē Krievijas civilā aviācija burtiski sākusi izjukt, vēsta “The Moscow Times”. Decembra pirmo astoņu dienu laikā desmit lidmašīnas saskārušās ar nopietnām tehniskām problēmām lidojumu laikā.

Pēdējais gadījums fiksēts 8. decembrī ar “Boeing 737” lidmašīnu, ar kuru reisus izpilda lidsabiedrība S7. Reisā Novosibirska–Maskava tika veikta avārijas nosēšanās, jo pacelšanās laikā lidmašīnas dzinēji sāka dzirksteļot. Neviens pasažieris nav cietis.

Galvenais notikušā iemesls varētu būt problēmas ar lidmašīnas dzinēju; kompresora sabojāšanās sāka radīt spiedienu starp dzinēja lāpstiņām.

Ļoti līdzīgs gadījums fiksēts arī 7. decembrī ar kravas lidmašīnu “Tu-204m”, kas lidoja no Ulanudes uz Čanžou. Arī šīs lidmašīnas dzinēji sāka dzirksteļot dažas minūtes pēc pacelšanās, kā rezultātā tika veikta avārijas nosēšanās.

Vēl dienu iepriekš, 6. decembrī notika neliela aizdegšanās “Aeroflot” lidmašīnas “Boeing 777” salonā. Lidmašīnai bija jāveic reiss Maskava – Kamčatka. Viens no pasažieriem pamanīja sadūmojumu starp pasažieru krēsliem. Lidsabiedrība gan noliedza sadūmojumu, taču apstiprināja, ka lidmašīnā bija jūtama “kausētas plastmasas smaka”.

Otrdien, 5. decembrī, fiksēti divi incidenti. Pirmajā incidentā “An-12” lidmašīnai pārtrauca darboties vadības stūre, un piloti veica ārkārtas nosēšanos Hurbas lidostā. Tajā pašā dienā Maskavas Šeremetjevas lidostā avārijas nosēšanos veica lidmašīna no Kazaņas. Šim lidaparātam pārtrauca darboties stabilizācijas sistēma, un šajā lidmašīnā atradās 188 cilvēki.

2. decembrī “Aeroflot” “Airbus A321” lidmašīna no Sanktpēterburgas uz Maskavu veica avārijas nosēšanos Šeremetjevas lidostā, jo pēkšņi pārtrauca darboties kreisais dzinējs. Neviens no 162 pasažieriem necieta. Tajā pašā dienā Tjumeņas Rošinas lidostā tehnisku iemeslu dēļ avārijas nosēšanos veica “Yamal” lidmašīna “SuperJet 100”, kas lidoja no Nojabrskas uz Ufu.

1. decembrī tehniskas problēmas piemeklēja trīs lidmašīnas. “Aeroflot” “Airbus A321” lidmašīna, kas lidoja no Kaļiņingradas uz Maskavu, veica ārkārtas nosēšanos Sanktpēterburgas Pulkovas lidostā, jo ieslēdzās pilotu kabīnes atgaisošanas indikators.

Šīs dienas rītā tika ziņots, ka cita “Aeroflot” lidmašīna “Boeing 737” ar 408 pasažieriem veica ārkārtas nosēšanos Južnosahaļinskā. Lēmums tika pieņemts pēc tam, kad indikators ziņoja par samazinātu spiedienu vienā no sešiem šasijas riteņiem.

Visbeidzot, Novosibirskā “IrAero” lidmašīnai ar 78 pasažieriem neieslēdzās autopilots, kā arī neievilkās šasijas. Pirms nosēšanās Tolmačovas lidostā lidaparāts veica deviņus apļus gaidīšanas zonā un tad veiksmīgi nosēdās.

Kopš 2022. gada pavasara, kad pret Krievijas aviāciju tika noteiktas Rietumvalstu sankcijas, lidsabiedrības pieprasa personālam neveikt ierakstus par tehnikas defektiem borta žurnālos, kā rezultātā lidmašīnas paceļas gaisā ar defektiem. Pēc bijušā kompānijas “Nordwind” pilota teiktā, daudzi aviopārvadātāji paļaujas uz vietējo meistaru veikto remontu, nezinot, vai tas neradīs vēl lielāku kaitējumu lidmašīnām.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu