Bezvējš un sausie laikapstākļi tukšo iedzīvotāju maciņus: atkusnis var palīdzēt ietaupīt

Erki Erilaids
, Postimees žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Elmo Riig

Pēdējo nedēļu laikā elektroenerģija kļuvušas ievērojami dārgāka, nekā prognozēts iepriekš. Diemžēl elektroenerģijas nākotnes līgumu cenas rāda, ka tuvākajā laikā gaidīt situācijas uzlabošanos nav vērts. 

Skandināvijas elektroenerģijas nākotnes līgumi prognozē augstas cenas gan Ziemassvētkos, gan arī pēc tam. Cenu prognozes elektroenerģijas biržā lejupejošu līkni rāda vien martā. Līdz ar to elektroenerģijas patērētājiem jārēķinās ar vairākiem mēnešiem, kad elektrība maksās dārgāk.

Vēl oktobrī varēja prognozēt, ka ziemā elektroenerģijas biržas cena būs vidēji 10-11 centi par kilovatstundu, bet pēdējo nedēļu laikā vidējā cena pakāpusies līdz 14 centiem par kilovatstundu (jeb 140 eiro par megavatstundu).

Decembra nākotnes līgumi Skandināvijā, salīdzinot ar reālajām cenām novembrī, ir dārgāki par vairāk nekā trešo daļu. Pēc "Baltic Energy Partners" ģenerāldirektora Marko Alliksona vārdiem, vietējās elektroenerģijas cenas palielinājušās auksto laikapstākļu, kā arī nelabvēlīgo meteoroloģisko prognožu dēļ.

"Laikapstākļi ar zemu temperatūru un bezvēju nozīmē to, ka cenas kāps, jo kā Somijā, tā arī Baltijā bez vēja ir ļoti sarežģīti pilnībā apmierināt savas vajadzības. Aukstais laiks ātri samazinājis ūdens rezerves Skandināvijā, kas jau ir zemākas nekā gadu iepriekš šajā laikā," norāda Alliksons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu