Tuvākajā laikā gaidāma dronu pārvaldības un uzraudzības sistēmas prezentācija (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Drons. Ilustratīvs attēls.
Drons. Ilustratīvs attēls. Foto: Goinyk Production/shutterstock.com

Notiek pēdējie testēšanas darbi saistībā ar dronu pārvaldības un uzraudzības sistēmu, sacīja Civilās aviācijas aģentūras (CAA) pārstāvji.

Tāpat CAA pārstāvji norādīja, ka tuvākajā laikā notiks šīs sistēmas prezentācijas pasākums.

LETA jau rakstīja, ka šā gada februāra beigās CAA atklātajā konkursā "Bezpilota gaisa kuģu pārvaldības un uzraudzības sistēmas informācijas sistēmas infrastruktūras izveide" par uzvarētāju atzina informācijas tehnoloģiju uzņēmumu SIA "ZZ Dats".

Līdz ar līguma parakstīšanu starp CAA un izpildītāju sākta arī vienotās IT sistēmas izveide.

Bezpilota gaisa kuģu jeb dronu pārvaldības un uzraudzības sistēma tiek ieviesta ar mērķi uzlabot gaisa satiksmes drošību, tostarp samazināt neautorizētus dronu lidojumus lidlauku tuvumā, kas nereti ir par iemeslu traucētiem komercaviācijas un vispārējās aviācijas gaisa kuģu lidojumiem, kā arī palielināt saskaņoto lidojumu skaitu. To plānots īstenot, saprotamā veidā nododot dronu lietotājiem informāciju par noteiktajiem ierobežojumiem. Dronu uzraudzības un pārvaldības sistēmas pamatā būs datu apstrāde par bezpilota gaisa kuģu operācijām.

Bezpilota gaisa kuģu pārvaldības un uzraudzības sistēmas izveidi Latvijā CAA īsteno Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta "Bezpilota gaisa kuģu pārvaldības un uzraudzības sistēmas ieviešana" ietvaros, ar mērķi veicināt vides un drošības pasākumus Rīgas un Liepājas lidostās un uzlabot drošību Latvijas gaisa telpā. Kopējās attiecināmās projekta izmaksas - 1 764 706 eiro, tostarp Kohēzijas fonda finansējums ir 1,5 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka dronu pārvaldības uzraudzības sistēmu plānots izveidot līdz 2023.gada beigām.

Tāpat vēstīts, ka "ZZ Dats" 2021.gadā strādāja ar 12,345 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 39,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pieauga par 79% un sasniedza 2,291 miljonu eiro.

Kompānija "ZZ Dats" reģistrēta 1995.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 35 571 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums pieder Mārim Ziemam (52,5%) un Ingai Ziemai (47,5%).

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu