Drošības dienests sāk kriminālprocesu par elektronikas komponenšu piegādi Krievijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts drošības dienests. Ilustratīvs attēls.
Valsts drošības dienests. Ilustratīvs attēls. Foto: Valsts drošības dienests

Valsts drošības dienests (VDD) ir sācis kriminālprocesu pret kāda Latvijā reģistrēta uzņēmuma pārstāvjiem aizdomās par militārām vajadzībām izmantojamu elektronikas komponenšu piegādāšanu Krievijai, informēja dienests.

Kriminālprocess sākts 28.novembrī saskaņā ar Krimināllikuma pantu par Eiropas Savienības pret Krieviju noteikto sankciju pārkāpšanu.

VDD izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka Latvijā reģistrētais uzņēmums ir piegādājis militāru preču ražošanā izmantojamas elektronikas komponentes uzņēmumam Krievijā vairāk nekā pusmiljona eiro vērtībā.

4. decembrī VDD sešos ar Latvijas uzņēmumu saistītos objektos Rīgā veica kriminālprocesuālas darbības, kuru laikā dienesta amatpersonas padziļinātai izpētei izņēma lielu daudzumu dokumentu un datu nesēju.

Kriminālprocesuālo darbību laikā VDD aizturēja trīs ar uzņēmumu saistītas personas. Patlaban divām aizdomās turētajām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums, savukārt vienam no aizturētajiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Rudenī masu medijos par atsevišķiem uzņēmumiem tika paustas aizdomas par iespējamu sadarbību ar Krievijas aizsardzības resoru, piemēram, par AS "RD Alfa mikroelektronikas departaments" un AS "Alfa RPAR", taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka 28.novembrī sāktais kriminālprocess nav saistīts ar šiem uzņēmumiem.

Neatkarīgais krievu pētnieciskās žurnālistikas tīmekļa izdevums "The Insider" tolaik rakstīja, ka, neraugoties uz eksporta kontroli un sankcijām, kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Latvija uz Krieviju joprojām eksportējot mikroshēmas miljonu eiro vērtībā. VDD toreiz atbildēja, ka savstarpēji saistītie uzņēmumi dienestam ir zināmi, un tas jau iepriekš ir veicis pārbaudes par šo uzņēmumu iespējamiem starptautisko sankciju pārkāpumiem. Agrāk veikto pārbaužu rezultātā dienests minēto uzņēmumu veiktus starptautisko sankciju pārkāpumus nav konstatējis, tomēr tika sācis papildu pārbaudi.

25.septembrī VDD paziņoja, ka sācis papildu pārbaudi par medijos izskanējušo informāciju, ka Latvijas uzņēmumi apgādā Krievijas militārās rūpnīcas ar mikroshēmām. AS "RD Alfa mikroelektronikas departaments" toreiz noliedza informāciju par mikroshēmu piegādēm Krievijai. Uzņēmuma attīstības menedžeris Ļevs Lapkis aģentūrai LETA pauda, ka līgumi ar Krieviju tika pārtraukti līdz ar kara sākumu, kā arī pirms tam uzņēmuma mikroshēmas netika ražotas un piegādātas militārām vajadzībām. Arī AS "Alfa RPAR" noraidīja izskanējušo informāciju, ka "Alfa RPAR" turpina apgādāt Krieviju ar mikroshēmām pēc kara Ukrainā sākuma.

Minētā pārbaude joprojām turpinās, aģentūrai LETA šodien apliecināja dienestā.

Tāpat ziņots, ka VDD tika sācis kriminālprocesu saistībā ar uzņēmuma "Arta-F" darbību aizdomās par resursu nodrošināšanu Krievijas bruņotajiem spēkiem. Šis uzņēmums darbojas apģērbu ražošanas jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu