Munīcijas ražotāji brīdina par šaujampulvera deficītu visā pasaulē (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Šaujampulvera deficīts arvien asāk tiek izjusts visā pasaulē. Tas radīs globālu munīcijas cenu pieaugumu nākamgad, vēsta “Newsweek”, atsaucoties uz ASV vadošo ieroču un munīcijas ražotāja “Vista Outdoor” vēstuli klientiem.

“Ņemot vērā notikumus pasaulē, mūsu piegādātāji brīdinājuši par bezprecedenta pieprasījumu, kā rezultātā visā pasaulē sāk veidoties šaujampulvera deficīts. Tieši tādēļ mūsu cenas ievērojami palielinājušās, jo esam spiesti rīkoties, lai kompensētu būtisko ražošanas izmaksu kāpumu,” teikts kompānijas prezidenta Breta Nelsona vēstulē klientiem. Starp ieroču ražotājiem, kas arī paaugstinājuši cenas, ir “Remington”, “Alliant Powder”, “Federal”, CCI, “SEVI-Shoot” un “Speer”.

“Vista Outdoor” savā paziņojumā nav norādījusi konkrētus iemeslus, kādēļ cenas pieaugušas. “Newsweek” norāda, ka munīcija un kara tehnika sadārdzinās kopš 2020. gada. Toreiz pandēmijas dēļ tika ievērojami traucēta ieroču komponenšu piegāžu ķēde. Pašreizējais cenu pieaugums saistāms ar kariem Ukrainā un Gazas joslā.

Tāpat “Vista Outdoor” solījusi turpināt atbalstīt Ukrainas Bruņotos spēkus. 2024. gada martā uzņēmums plāno nosūtīt Kijivai vienu miljonu lādiņu.

“Tas uzsver, cik ļoti svarīgi ir demonstrēt amerikāņu spēju saražot un piegādāt kaujas lādiņus mūsu sabiedrotajiem. Mēs ilgu laiku esam atbalstījuši Ukrainas Bruņotos spēkus un turpināsim to darīt, apvienojot spēkus demokrātijas vārdā,” teikts uzņēmuma paziņojumā.

Novembra beigās Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs nosūtīja ASV aizsardzības ministram Loidam Ostinam plānu, kuru ņemot vērā, lai atbrīvotu visas Krievijas okupētās teritorijas un izietu uz 1991. gada robežām, Ukrainai būs nepieciešama munīcija 350-400 miljardu dolāru vērtībā. Tostarp tiek uzsvērts, ka pilnīgai uzvarai pār Krieviju būs nepieciešami ap 17 miljoniem lādiņu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu