Krievijas gāzes kompānija “Gazprom” iepriekš bija viens no ietekmīgākajiem spēlētājiem globālajā enerģētikas tirgū. Galu galā bez šīs kompānijas nebija iedomājama Eiropas enerģētiskā sistēma, ņemot vērā Eiropas atkarību no Krievijas gāzes. Taču, sākoties karam Ukrainā, “Gazprom” vairs ne tuvu nav tik ietekmīga kā agrāk.

“Man ļoti gribētos, lai “Gazprom” kļūtu par dārgāko uzņēmumu pasaulē,” 2007. gadā sapņoja Dmitrijs Medvedevs, kurš tajā laikā bija uzņēmuma direktoru padomes loceklis. Un šādi sapņi bija pamatoti – tolaik “Gazprom” bija trešais dārgākais uzņēmums pasaulē. 15 gadus vēlāk šie sapņi ir pilnībā izsapņoti, jo “Gazprom” vieta nu ir starp ceturto un piekto simtu.

Kā vēsta “The Insider”, “Gazprom” tirgus vērtība dolāru izteiksmē ir kritusies vairāk nekā septiņas reizes (un vēl ir kur krist). Pat dārgāko Krievijas uzņēmumu sarakstā “Gazprom” ir tikai sestajā pozīcijā, piekāpjoties pat savai meitaskompānijai “Gazprom Ņeftj”.

Investori pret “Gazprom” izturējās ar lielu mīlestību. Galu galā – būt kompānijas investoram nozīmēja labas dividendes. Tomēr 2022. gadā pirmo reizi 25 gadu laikā akcionāri dividendes nesaņēma, jo tās atsavināja valsts. Šogad neviens vairs dividendes negaida, jo “Gazprom” pamatbizness nes zaudējumus. Runa šeit nav tikai par sankcijām un karu, bet gan par postošu korupciju un neprasmīgu pārvaldību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X