Moldovas tiesa atceļ lēmumu par prokrieviskās partijas aizliegšanu (5)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Moldovas karogs.
Moldovas karogs. Foto: Maxim Studio/Shutterstock

Kišiņevas Apelāciju tiesa otrdien, 12. decembrī, atcēla lēmumu, ar kuru prokrieviskās partijas "Cerība" kandidātiem bija aizliegts piedalīties Moldovas pašvaldību vēlēšanās.

Tiesa atcēlusi Moldovas Ārkārtējo situāciju komisijas lēmumu par partijas aizliegšanu, kas tika pieņemts 3.novembrī, divas dienas pirms pašvaldību vēlēšanām. Pamatojoties uz šo lēmumu no biļeteniem tika svītroti aptuveni 600 "Cerības" izvirzītie kandidāti.

Partija aizliegšanu apstrīdēja tiesā.

Valdības pārstāvis jau paziņojis, ka tiesas spriedums tiks pārsūdzēts gan apelāciju tiesas instancē, gan Augstākajā tiesā.

"Mēs aizstāvēsim valsts iestāžu tiesības aizsargāt mūsu nacionālās drošības intereses no organizētās noziedzības grupām," uzsvēra Daniels Voda.

Dienā, kad "Cerība" tika aizliegta, Moldovas Izlūkošanas un drošības dienests (SIS) publicēja ziņojumu par Krievijas mēģinājumiem ietekmēt vēlēšanu procesu ar šīs partijas palīdzību.

32 lapaspuses garajā ziņojumā SIS norādīja, ka partija no Krievijas saņēmusi 50 miljonus eiro, kas tikuši iepludināti caur meklēšanā esošo oligarhu Ilanu Šoru un tikuši izmantoti situācijas destabilizācijai un vēlētāju uzpirkšanai.

Šoram, kurš uzturas Izraēlā, aizmuguriski piespriests 15 gadu cietumsods par krāpšanu. Iepriekš viņš vadīja prokrievisko partiju "ŠOR", kuru jūnijā Moldovas Konstitucionālā tiesa pasludināja par antikonstitucionālu.

Lēmums par partijas aizliegšanu tika pieņemts pēc tās organizētajiem mēnesi ilgajiem protestiem Kišiņevā pret prorietumniecisko valdību, pamatojoties uz apsūdzībām centienos destabilizēt situāciju valstī.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu