Čečenijas valdība sūdzas par naudas trūkumu, neraugoties uz dāsnām dotācijām no Maskavas (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Čečenijai trūkst līdzekļu sociālajiem objektiem, kā arī algu izmaksām. Tas viss, neraugoties uz ikgadējām dotācijām desmitiem miljardu rubļu apjomā no Krievijas federālā budžeta, paziņojis reģiona valdības priekšsēdētājs Muslims Hučijevs.

"Tik tiešām, Čečenijas republikas budžetā ir deficīts, kas saistīts ar to, ka mūsu ekonomiskā bāze tika sagrauta kara [Ukrainā] rezultātā," paziņoja Hučijevs.

Pēc viņa teiktā, deficīts veidojas arī demogrāfiskās situācijas dēļ.

"Tie ir jaunie valsts pakalpojumu patērētāji, kā dēļ nepieciešams būvēt jaunus sociālos objektus. Ja skatāmies gada griezumā, sociālo objektu uzturēšana un tur strādājošo algu izmaksas vien sastāda ap 3,5 miljardiem rubļu (35,9 miljoniem eiro)," teica Hučijevs.

Viņš arī norādīja, ka salīdzinot ar 2014. gadu, pašreizējais dotāciju apjoms ir ievērojami krities.

Kompensēt dotāciju samazinājumu Čečenijas valdība cer ar investīciju projektiem. Pēc Hučijeva teiktā, ik gadu reģionā tiek novērots investīciju apjomu pieaugums.

"Tika izstrādāts ekonomiskās attīstības modelis. Piesaistījām 136 miljardus rubļu (1,39 miljardus eiro) pieciem projektiem būvniecības, rūpniecības, tūrisma un klimata jomā. Ceram, ka tas ļaus radīt vismaz 5500 jaunas darba vietas," skaidroja Hučijevs.

Tiek norādīts, ka kopumā Maskava no federālā budžeta dotācijās maksā 822 miljardus rubļu (8,47 miljardus eiro) 67 reģioniem. No šīs summas 20% saņem Čečenija, Dagestāna, Ingušija un Tiva. Nākamgad šī daļa pieaugs līdz 22,4%, un Čečenija saņems 34,7 miljardus rubļu. Tomēr vietējās varasiestādes sūdzas, ar šiem līdzekļiem būs par maz, lai likvidētu deficītu reģionālajā budžetā.

Novembra beigās Krievijas Finanšu ministrija nāca klajā ar iniciatīvu, nosakot par pienākumu Čečenijas, Dagestānas, Inugušijas, Tivas un četru okupēto Ukrainas reģionu vietvalžiem personīgi atbildēt par reģionālo budžetu deficītu.

Lai iegūtu dotācijas, reģionu vadītājiem būs jāpaaugstina reģionālo budžetu ieņēmumi, kam jāgarantē efektīva līdzekļu sadale, kā arī jāatsakās no ierēdņu skaita un atalgojuma palielināšanas, kas pārsniegtu inflācijas rādītāju.

"Finanšu ministrija cenšas ieviest kārtību. Tas ir kārtējais mēģinājums, taču viņi nespēj atcelt personīgās dotācijas Čečenijai, kas iepriekš saņēma par 20 miljardiem rubļu mazākas dotācijas, nekā tas būs nākamgad. Tomēr gala lēmumus pieņems kāds cits, nevis Finanšu ministrija, un noteikti, ka Čečenijai un Dagestānai tiks dotas kādas "atlaides", jo tām ir liela nozīme uz Krievijas valdības lēmumiem," skaidro Maskavas Valsts universitātes profesore Nataļja Zubareviča.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu