"Indexo" banka plāno sākt darbību aprīlī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Indexo" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.
"Indexo" valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis. Foto: Ieva Čīka/LETA

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" veidotā jaunā banka plāno sākt darbību 2024.gada 1.aprīlī, ceturtdien vebinārā sacīja "Indexo" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis.

Lai banka saņemtu licenci, tai nepieciešams piesaistīt papildu kapitālu 12,5 miljonu eiro apmērā, un Siksnis pauda pārliecību, ka patlaban līdz 29.decembrim notiekošajā jaunajā 1,15 miljonu akciju emisijā šo kapitālu izdosies piesaistīt.

Siksnis uzsvēra, ka risks nesaņemt licenci pēc šī kapitāla piesaistes ir ļoti mazs.

Tāpat Siksnis sacīja, ka arī konsultācijas ar lielajiem investoriem liecina, ka kapitālu izdosies piesaistīt. Ja akciju emisijā piesaistītā kapitāla deficīts būs neliels, "Indexo" noslēgs akciju emisiju un meklēs citas iespējas segt kapitāla deficītu.

Savukārt, ja akciju emisijā piesaistītā kapitāla deficīts būs lielāks, tad, iespējams, "Indexo" atcels kapitāla piesaistes akciju emisiju un meklēs citus veidus, kā piesaistīt bankas licences saņemšanai nepieciešamo kapitālu, skaidroja Siksnis.

"Indexo" kopš pagājušā gada vidus strādā pie jaunas bankas projekta, ir gandrīz noslēdzis bankas izveides sagatavošanu. Pirms licences saņemšanas un bankas darbības sākšanas "Indexo" plāno jaunā akciju emisijā piesaistīt 12,5 miljonus eiro kapitāla, lai nodrošinātu kreditēšanai, rezervēm un darbības izaugsmei nepieciešamos ieguldījumus.

Jau ziņots, ka 11.decembrī sākās parakstīšanās uz "Indexo" jaunajām akcijām.

Piedāvājumā vienas akcijas cena ir 12 eiro. Parakstīšanās ilgs līdz 29.decembrim. "Indexo" jaunajā akciju emisijā piedāvā kopumā līdz 1,15 miljoniem akciju. Akciju iegādei nav minimālā limita.

"Indexo" ir iesniedzis pieteikuma dokumentus bankas licences saņemšanai Latvijas Bankā, kas sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku to šobrīd izskata. 2023.gada laikā ir pabeigts darbs pie bankas IT infrastruktūras, ir izveidota "Indexo" bankas mobilā lietotne, kā arī ir izstrādāti pamatprodukti privātpersonām - norēķinu konti, maksājumi un kartes, krājkases un noguldījumi, aizdevumi.

Pēc licences saņemšanas "Indexo" banka sāks darbību ar privātpersonu apkalpošanu, savukārt pakalpojumi uzņēmumiem tiks ieviesti 2024.gada laikā.

Jaunā banka plāno panākt būtisku klātbūtni banku tirgū līdz 2027.gada beigām, savukārt sākt pelnīt banka plāno no otrā darbības gada. Līdz 2027.gada beigām plānots piesaistīt aptuveni 118 000 klientu "Indexo" bankai, kamēr plānotais izsniegto kredītu apmērs 2027.gadā ir 362 miljoni.

2022.gada 19.decembrī tika reģistrēta "Indexo" meitaskompānija "IDX1R", kas vēlāk kļūs par "Indexo" banku.

"Indexo" pagājušajā gadā strādāja ar auditētajiem zaudējumiem 1,271 miljona eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

"Indexo" izveidota 2017.gadā. Pēc "Nasdaq Riga" publicētās informācijas, "Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,44% un Valdim Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,45%. Pārējiem akcionāriem pieder mazāk nekā 5% "Indexo" akciju katram. "Indexo" akcijas ir iekļautas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu