Kalifornijā no nākamā gada sodīs lielos veikalus par dzimumneitrālu rotaļlietu sekciju neizveidošanu (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV Kalifornijas štata lielajiem mazumtirdzniecības veikaliem no nākamā gada 1. janvāra varēs piemērot sodu, ja tajos nebūs izveidota atsevišķa dzimumneitrālu rotaļlietu sekcija.

Nākamā gada 1. janvārī spēkā stāsies 2021. gadā pieņemtais likums, kas nosaka, ka veikalos, kuru tirdzniecības ķēdē visā Kalifornijas štatā strādā vairāk nekā 500 darbinieku un kuros tiek tirgotas rotaļlietas, jābūt arī atsevišķai dzimumneitrālai rotaļlietu sekcijai.

Jāuzsver, ka tas neaizliedz arī atsevišķas zēnu un meiteņu rotaļlietu sekcijas.

"Tradicionāli meitenēm vai zēniem paredzēto preču nodalīšana patērētājiem apgrūtina preču salīdzināšanu un nepareizi norāda, ka to lietošana kādam dzimumam nav piemērota," skaidrots tiesību aktos. Attiecīgi no nākamā gada Kalifornijas veikaliem būs jāpiedāvā "saprātīga izvēle" attiecībā uz rotaļlietām un bērnu aprūpes precēm, neatkarīgi no tā, kāda dzimuma auditorijai ražotājs ir attiecīgo produktu "mārketējis".

Noteikts, ka šis likums attiecas uz līdz 12 gadus veciem bērniem paredzētām rotaļlietām un aprūpes precēm, piemēram, bērna barošanai, relaksācijai, labākam miegam, "zobgraužņiem" u.tml. Tomēr tas neattiecas uz bērnu apģērbu.

Paredzēts, ka veikalam par jauno prasību neievērošanu pirmajā reizē var piemērot naudas sodu līdz 250 ASV dolāru apmērā, bet par turpmākiem pārkāpumiem – līdz 500 ASV dolāru apmērā.

Ar šī likumprojekta pieņemšanu 2021. gadā Kalifornija kļuva par pirmo ASV štatu, kas pieprasa lielajiem mazumtirgotājiem izlikt rotaļlietas un bērnu aprūpes preces dzimumneitrālos veidos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu