Rīgas Naktsdzīves foruma organizatori saņēmuši pārmetumus par iedzīvotāju interešu ignorēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīga naktī. Ilustratīvs attēls.
Rīga naktī. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pašvaldība šajā nedēļā organizēja pirmo Naktsdzīves forumu, kurā diskutēja par Rīgas nakts laika politiku, tomēr biedrība "Naktsmieru Rīgai" foruma organizatoriem pārmet iedzīvotāju interešu ignorēšanu.

Kā ziņo Rīgas domes pārstāvji, forums tika rīkots ar mērķi iegūt sabiedrības, uzņēmēju un dažādu nozaru ekspertu viedokļus un ieteikumus Rīgas nakts laika politikas izstrādei - kā sabalansēt iedzīvotāju vajadzības un labsajūtu pilsētā ar uzņēmējdarbības un tūrisma attīstību. Pasākumā esot piedalījušies ap 70 dalībnieku, tostarp pašvaldības un valsts iestāžu pārstāvji, uzņēmēji, apkaimju biedrību pārstāvji, kultūras eksperti un pasākumu rīkotāji, skaņas speciālisti, veselības jomas pārstāvji un citi.

Pasākuma dalībnieki uzklausīja vietējo un ārvalstu ekspertu prezentācijas, kā arī notika darbs fokusa grupās. Fokusa grupu dalībniekiem bija jāatrod atbildes uz vairākiem naktsdzīvei svarīgiem jautājumiem, proti, kā pamudināt rīdziniekus iziet ārpus mājas pēc plkst.18, kādas ir potenciālo naktsdzīves teritoriju iespējas un riski, un kā panākt līdzsvaru starp miegu, mieru un naktsdzīvi.

Visas darba grupas bija vienisprātis, ka Rīgai ir akūti nepieciešams normatīvais regulējums pašvaldības vai valsts līmenī, kurš noteiktu skaidrus darbības kritērijus naktsdzīves jomas uzņēmējiem, datos un pētījumos balstītus risinājumus rekreācijas trokšņa ietekmes mazināšanai, sniegtu informāciju un atbalstu iedzīvotājiem, kā arī iezīmētu kopēju ietvaru Rīgas nakts laika ekonomikas attīstībai. Dalībnieki uzsvēra, ka politikas izstrādes procesam ir jābūt caurspīdīgam un iekļaujošam, proti, pašvaldības regulējumam būtu jāņem vēra visu iesaistīto pušu viedokļi, proti, tam būtu jāsabalansē, gan iedzīvotāju, gan uzņēmēju intereses, norāda pašvaldības pārstāvji.

Tāpat, atsaucoties uz citu Eiropas pilsētu pieredzi, tika rosināts pašvaldībā veidot nakts laika pārvaldības struktūru, kas būtu atbildīga par Rīgas nakts laika ekonomikas attīstību, normatīvā regulējuma ieviešanu, iedzīvotāju un uzņēmēju interešu integrēšanu pašvaldības politikā un visu naktsdzīves dalībnieku labbūtības veicināšanu.

Kā citus potenciālus risinājumus foruma dalībnieki esot atzīmējuši sabiedriskā transporta darbības pilnveidošanu nakts stundās, finansiālu atbalstu naktsdzīves vietu skaņas izolācijas pilnveidošanai un uzņēmējdarbības veicināšanai centra ielu pirmajos stāvos, nepieciešamību pēc aktīvākas un daudzveidīgākas kultūras pasākumu programmas pilsētas centrā un apkaimēs.

Pasākuma dalībnieki arī uzsvēra šāda veida diskusiju nozīmīgumu un nepieciešamību. Dalībnieki esot rosinājuši rīkot formālas diskusijas nakts laika problēmjautājumu risināšanai, iesaistot plašāku valsts un pašvaldības speciālistu loku. Foruma laikā saņemtos ieteikumus, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments izmantos Nakts laika politikas dokumentu izstrādē, norāda pašvaldības pārstāvji.

Savukārt biedrība "Naktsmieru Rīgai" medijiem pauda, ka daudzu iedzīvotāju intereses netika ņemtas vērā.

"Tā kā pasākums netika izziņots publiski, tad iedzīvotāji, kurus pārstāvēja galvenokārt biedrības "Naktsmieru Rīgai" pārstāvji, tika mazākumā pretnostatīti izklaides vietām, kuras gadiem ignorē šo pašu iedzīvotāju intereses," paziņojumā medijiem pauda biedrības pārstāve Maija Krastiņa.

Viņa norāda, ka pieaicinātie eksperti un runātāji pārstāvēja un atbalstīja, lielākoties, izklaides industriju, un pēc ekspertu prezentācijām starp iedzīvotājiem un organizatoriem izcēlās arī asa vārdu apmaiņa. Papildus tam pašvaldībai tiek pārmesta iedzīvotāju vajadzību sistēmiska ignorēšana un izklaides trokšņu neiekļaušana Rīgas vides trokšņa samazināšanas plānā, bet Ekonomikas ministrija - noteikumu par āra tirdzniecību, kas skar arī trokšņa jautājumus, bloķēšanu.

"Mēs esam bezprecedenta beztiesiskuma situācijā, kur gadiem ilgi netiek ievērotas iedzīvotāju tiesības uz īpašumu, veselīgu vidi un mājokli, bet neviens, absolūti neviens nespēj rīkoties. Ir jāpanāk situācija, kurā mēs varam godīgi sadalīt nakti: vieni guļ, citi tikmēr izklaidējas. Bet izklaide nevar notikt uz gulētāju rēķina, un pašvaldība ņem vērā to cilvēku viedokli, par kuras nodokļiem tā tiek uzturēta, un kuri to ir ievēlējuši," uzskata biedrība.

Biedrība "Naktsmieru Rīgai" vērsīsies Rīgas Domē ar lūgumu skaidrot un nosaukt izmaksas, kas saistītas ar foruma rīkošanu.

Rīgas Naktsdzīves Forumu organizēja Rīgas valstspilsētas pašvaldības Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra un Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments sadarbībā ar pilsētplānošanas uzņēmumu SIA "Grupa93". Pasākuma kopējās izmaksas bija 4096 eiro.

Kā informē Rīgas dome, forumā piedalījās Rīgas lielāko izklaižu vietu pārstāvji, Rīgas Domes un Ekonomikas ministrijas pārstāvji, kā arī citas ieinteresētās personas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu