Serbijā svētdien notiek parlamenta un vietējās vēlēšanas

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: ANDREJ CUKIC/EPA

Serbijā svētdien, 17. decembrī, notiek parlamenta un pašvaldību vēlēšanas, kurās par galveno figūru šķietami kļuvis prezidents Aleksandrs Vučičs, lai gan ilggadējais valsts līderis pats tajās nestartē.

Kopš Vučiča atkārtotās ievēlēšanas prezidenta amatā pagājuši tikai 18 mēneši, taču pēc vairākus mēnešus ilgušiem protestiem viņš izšķīries izsludināt parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, lai nostiprinātu savu kontroli pār valdību.

Priekšvēlēšanu kampaņas laikā prezidents bija visur - uz plakātiem, sociālās saziņas vietnēs izplatītajos videoklipos un visu diennakti vērojamajos televīzijas ziņu raidījumos.

Kā atzinis Belgradas pētniecības centrs "Caurskatāmība un atbildība", rodas iespaids, ka šīs ir prezidenta vēlēšanas, nevis parlamenta, provinču un municipālās vēlēšanas.

"Prezidents Vučičs aizņem gandrīz pusi laika un telpas vairumā ietekmīgo mediju informatīvi politiskajā saturā," norāda domnīca.

53 gadus vecais Vučičs rūpīgi veidojis nenogurdināma līdera tēlu, radot iespaidu, ka viņš pastāvīgi rūpējas par investīciju piesaisti un jaunu darbavietu radīšanu.

Svētdienas vēlēšanas pārvērstas referendumā par Vučiča valdību pēc masu protestiem, ko izraisīja vairākas maijā notikušās apšaudes, kurās tika nogalināti 17 cilvēki, tajā skaitā astoņi bērni.

Vučiča pārstāvētajai Serbijas Progresīvajai partijai (CNS), kas atrodas pie varas kopš 2012.gada, papildu problēmas rada augstā inflācija, kas ievērojami mazinājusi pilsoņu pirktspēju.

Tāpēc Vučičs vēlēšanu priekšvakarā pievērsies dāsniem tēriņiem, gādājot par vienreizējiem pabalstiem ģimenēm un senioriem, kā arī par pensiju paaugstināšanu.

Viņa atbalstītāji norāda, ka Vučičs ievedis valstī kārtību un piesaistījis miljardiem lielas investīcijas, veiksmīgi balansējot starp Rietumiem un Austrumiem.

Savukārt viņa oponenti norāda uz pieaugošo prezidenta autoritārismu un mediju pakļaušanu savai kontrolei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu