"Tēvs ir teju 90 gadus vecs, tādēļ gribi negribi - ir jābrauc," saka Latvijā dzīvojošais Pāvels, kurš joprojām turpina braukt uz Baltkrieviju, neraugoties uz Latvijas varasiestāžu brīdinājumiem par iespējamajām bīstamībām. TVNET+ skaidroja iemeslus, kādēļ Latvijas iedzīvotāji joprojām turpina braukt uz autoritatīvo kaimiņvalsti un kā tas tiek darīts. 

Pāvels (vārds mainīts) ir viens no tiem Latvijas iedzīvotājiem, kurš regulāri brauc uz Minsku. Pēc viņa teiktā, pēdējā laikā viņš Baltkrievijā viesojas divas trīs reizes gadā, jo bezvīzu režīms ļauj ceļot ērti. Viņš atklāj, ka apciemo tēvu un kopj pirms pusotra gada mirušās mātes kapu. Viņa māsa dzīvo Krievijā, un, "lai būtu ērtāk, mēs visi tiekamies Baltkrievijā".

Par ĀM brīdinājumu Pāvels ir dzirdējis, taču no Baltkrievijas varasiestādēm nekādu īpašu uzmanību nav manījis.

"Vienalga - pie vecākiem jābrauc. Ja esi likumpaklausīgs pilsonis, ja visi dokumenti kārtībā, tad nav ko baidīties," teica Pāvels.

Svarīgākais iemesls – bezvīzu režīms

Lietuvas un Latvijas pilsoņiem, kā arī Latvijas nepilsoņiem, bezvīzu režīms stājās spēkā 2022. gada 15. aprīlī. 2023. gada 21. novembrī Lukašenko pagarināja bezvīzu režīmu līdz šī gada 31. decembrim.

Tikai pavisam nesen pārvadātāju bažas par to, vai no Jaunā gada Latvijas iedzīvotājiem atkal būs vajadzīgas vīzas, lai apmeklētu Baltkrieviju, tikušas kliedēras – 20. decembrī Baltkrievijā valdošais Aleksandra Lukašenko režīms paziņojis, ka arī uz 2024. gadu pagarināts bezvīzu režīms, kas Latvijas, Lietuvas un Polijas pilsoņiem ļāva ieceļot Baltkrievijā bez vīzas.

"Ecolines" vadītājs iepriekš pauda, ja bezvīzu režīms tiks atcelts, "cilvēku kļūs vēl mazāk", jo tas ir kritiski svarīgi pārvadātājam. Pagaidām vēl nevar prognozēt, cik daudziem cilvēkiem "bezvīzu režīms bija galvenais arguments".

Saskaņā ar Baltkrievijas Robežsardzes datiem kopumā kopš bezvīzu režīma ieviešanas Baltkrieviju apmeklējuši 490 503 Lietuvas pilsoņi, 181 411 Latvijas pilsoņi un 55 198 nepilsoņi, kā arī 62 800 Polijas pilsoņi.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X