Latvijā varēs veikt kristāliskā pamatklintāja iežu izpēti vairāk nekā kilometra dziļumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijā varēs veikt kristāliskā pamatklintāja iežu izpēti vairāk nekā kilometra dziļumā, nosaka valdības akceptētie grozījumi Derīgo izrakteņu ieguves kārtībā.

Ar grozījumiem noteikumos tiek pilnveidotas normas, lai Latvijā varētu tikt sākta kristāliskā pamatklintāja iežu izpēte, ieskaitot pirmsizpēti, dokumentācijas sagatavošanu, kā arī pēcizpētes datu apstrādi un analīzi.

Kā skaidro Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, šādi izpētes darbi aizņem vairākus gadus. Saskaņā ar pieejamo informāciju Eiropas Savienībā vidēji tie varētu būt 10 gadi.

Attiecīgi agrākais, kad Latvijā varētu tikt sākta faktiska kristāliskā pamatklintāja iežu ieguve - gadījumā, ja izpētes rezultātā tiktu konstatēta iespējama vērtīgu metālu rūdu klātbūtne finansiāli pamatotos apjomos un koncentrācijās, provizoriski ir pēc 10 gadiem.

Plānots arī pilnveidot tiesību aktu prasības, lai Latvijā varētu tikt veikta kristāliskā pamatklintāja iežu ieguve, kas iekļauj prasību noteikšanu attiecībā uz iegūto kristāliskā pamatklintāja iežu uzskaiti, atlīdzībām, kādas saņems zemes īpašnieki par to īpašumā iegūtiem kristāliskā pamatklintāja iežiem, dabas resursu nodokļa noteikšanu un iesniedzamo ģeoloģisko informāciju.

VARAM plāno veikt nepieciešamos citu valstu tiesību aktu izpētes un priekšlikumu izstrādes darbus, lai sagatavotu tiesību aktu projektus minēto prasību noteikšanai.

Kā norāda ministrija, Valsts kontrole secinājusi, ka derīgo izrakteņu ieguves datu apkopošanu un uzturēšanu apgrūtina tas, ka šie dati nav jāiesniedz vienotā, strukturētā veidā elektroniski.

Nav arī noteikti kritēriji derīgo izrakteņu ieguves atzīšanai par pabeigtu un nav noteikta informācijas aprites kārtība par derīgo izrakteņu ieguves vietas konservāciju un rekultivācijas pabeigšanu. Nav noteikta kārtība, kādā valsts SIA "Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs" saņem informāciju par veiktu konservāciju vai rekultivāciju.

Līdz ar to minētās problēmas tiek risinātas šajos noteikumu grozījumos.

Ņemot vērā kristāliskā pamatklintāja iežu ieguves specifiku un visaptverošu datu nepieejamību par iežu slāņiem Latvijas zemes dzīlēs kristāliskā pamatklintāja iežu līmenī, noteikumi paredz, ka kristāliskā pamatklintāja iežiem netiks noteiktas krājumu kategorijas un krājumi netiks rēķināti, kā to dara citiem Latvijā iegūstamiem derīgajiem izrakteņiem.

Noteikumi tiek papildināti arī ar prasībām informācijas sniegšanai zemes īpašniekam saistībā ar zemes dzīļu izpētes veikšanu valsts nozīmes zemes dzīļu nogabalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu