Nakts. Skaidras debesis. Tajās burvīgs izskatās spožais Mēness… Patiesībā Mēness ir ne tikai skaists acīm, bet neticami bagāts – tas satur dažādus ļoti vērtīgus materiālus, kuru vērtība mērāma simtos miljardu eiro. Tieši tuvākās desmitgades laikā NASA vēlas īstenot savas ambīcijas un sākt iegūt šīs bagātības. Te gan rodas divi jautājumi – kuram tad īsti pieder uz Mēness atrodamie resursi? Un par kādiem tieši resursiem varam runāt?

Līdz 2025. gadam NASA plāno nosūtīt uz Mēnesi amerikāņu misiju, kuras uzdevums būs veikt Mēness virsas izpēti un ievākt informāciju, ko vēlāk potenciāli varētu izmantot, gatavojoties veikt misiju uz Marsu. NASA apņēmusies sadarboties gan ar komerciālajiem, gan ar starptautiskajiem partneriem, lai izveidotu ilgtermiņa bāzi uz Mēness.

Tiesa gan, Mēness izpēte nav vienīgā ambiciozā NASA iecere. Tā vēlas atrast veidus, kā radīt pietiekamu skābekļa un ūdens piegādi Zemes pavadonim, lai vēlāk varētu iegūt tādus materiālus kā dzelzs.

Šogad NASA plāno nosūtīt izplatījumā pirmo izmēģinājuma “Mēness urbi”, kam jau tuvākajos gados būs jāiegūst Mēness virsas paraugi, un līdz 2032. gadam izveidot šo paraugu apstrādes centru.

“Man patīk joks, kurā NASA saka, ka Mēness glabā sevī miljardus vērtus neatklātus resursus. Tā rezultātā Mēness “Zelta drudzis” ir jaunais modes kliedziens,” norāda doktore Mažena Makoita-Sinkeviča.

Zinātnieki jau ilgāku laiku norāda, ka vietējo resursu apgūšana uz Mēness padarītu reālāku pastāvīgas bāzes atrašanos uz Zemes pavadoņa. Tomēr galvenais ir jautājums – vai un cik daudz ir dabas resursu uz Mēness?

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X