Valsts valodas pārbaudes: Krievijas pilsoņiem dokumenti jāiesniedz līdz gada beigām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas pase.
Krievijas pase. Foto: ReaLiia/Shutterstock

Krievijas pilsoņiem, uz kuriem attiecas Imigrācijas likuma grozījumi par valsts valodas pārbaudi, jāpaspēj iesniegt dokumenti līdz 31.decembrim, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP).

PMLP atgādina, ka 2024.gada 3.janvārī Krievijas pilsoņu pastāvīgās uzturēšanās atļaujas zaudēs spēku, ja Krievijas pilsoņi, uz kuriem attiecas Imigrācijas likuma grozījumi, līdz 2023.gada 31.decembrim nebūs iesnieguši pieteikumu Eiropas Savienības pastāvīgā iedzīvotāja statusa pieprasīšanai.

Svarīgi ņemt vērā, ka šis dokumentu iesniegšanas termiņš attiecas tikai uz personām, kuras līdz 30.novembrim bija atkārtoti kārtojušas valsts valodas pārbaudi. Gadījumā, ja valsts valodas pārbaude nav nokārtota sekmīgi, pārvalde īpaši uzsver nepieciešamību līdz šī gada 31.decembrim pieteikties atļaujai, kas Latvijā ļautu uzturēties divus gadus, lai netiktu pārtraukta sociālo un veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana un turpmākā uzturēšanās Latvijā nekļūtu nelikumīga.

Pārvalde īpaši uzsver, ka pastāvīgās uzturēšanās atļauja zaudēs spēku no 2024.gada 3.janvāra arī tad, ja Krievijas pilsonis būs iesniedzis pieteikumu cita veida uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai. Šajā gadījumā persona varēs turpināt uzturēties Latvijā līdz galīgā lēmuma pieņemšanai par uzturēšanās atļauju, bet jāņem vērā, ka uzturēšanās atļaujas karte, kuras derīguma termiņš būs beidzies, nebūs izmantojama ceļošanai, kā arī var būt apgrūtināta sociālo un veselības aprūpes pakalpojumu saņemšana.

Izraidīšana varētu attiekties uz vairāk nekā 1000 Latvijā dzīvojošiem Krievijas pilsoņiem, šonedēļ intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja PMLP priekšniece Maira Roze.

Viņa skaidroja, ka pastāvīgās uzturēšanās atļaujas iesnieguši apmēram 15 500 Krievijas pilsoņu, savukārt termiņuzturēšanās atļaujas pieteikumus iesniedza gandrīz 3000 cilvēku.

Roze pauda, ka apmēram 2200 cilvēku nebija padarījuši nepieciešamos uzdevumus, lai turpinātu uzturēties Latvijā. Tomēr tas vēl neesot galīgais cipars, jo cilvēki vēl turpina iesniegt dokumentus, un PMLP lūgusi Valsts robežsardzei pārbaudīt, vai personas jau nav izceļojušas, par ko informācija varētu būt pieejama vēl šonedēļ.

TVNET jau rakstīja, ka PMLP līdz decembra vidum plāno apkopot informāciju par Krievijas pilsoņiem, kuri ir iesnieguši nepieciešamos dokumentus kādas uzturēšanās atļaujas pieprasīšanai Latvijā un kuri to nav izdarījuši, attiecīgi viņiem valsts jāpamet.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu