Foto Atklāta Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra jaunā ēka

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Jaunajā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā bērniem un jauniešiem palīdzēs justies labāk, šodien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra atklāšanā sacīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols.

Viņš stāstīja, ka jaunajā ēkā speciālisti attīstīs darbu multidisciplinārās komandās, sniedzot labāko iespējamo palīdzību bērniem un jauniešiem ar psihiskās veselības traucējumiem gan ambulatori, gan stacionārā. Pirms jaunās ēkas būvniecības pabeigšanas bērnu psihiskās veselības aprūpes speciālisti pacientus pieņēma Bērnu slimnīcas novietnē "Gaiļezers", kur telpas bija fiziski un morāli novecojušas.

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra pacientiem tagad pieejamas plašas un mūsdienīgas telpas konsultācijām, fizioterapijai, mākslas terapijai, rotaļām un ergoterapijai. Stacionārā ir 24 gultas vietas, ir tikai vienvietīgas palātas, pieejamas mācību un atpūtas telpas, sporta zāle un zāle interešu izglītībai.

Patlaban Bērnu psihiskās veselības aprūpes speciālisti tagad atrodas vienā novietnē ar visām BKUS nodaļām un klīnikām, kas ļaus attīstīt daudz plašāku sadarbību un izpratni par psihosomatiskiem traucējumiem, uzsvēra Ābols.

"Pacientu pieredzes uzlabošana Bērnu slimnīcā ir viena no stratēģiskajām prioritātēm, jaunajā ēkā ir pārdomāta ne tikai katras telpas atrašanās vieta un iekārtojums, bet arī izdiskutētas un īstenotas daudzas idejas par to, kā vēl palīdzēt bērniem un jauniešiem centrā justies labāk. Piemēram, pie katras konsultāciju telpas ir ekrāns, kurā bērns pirms vizītes var izpētīt fotogrāfijas, kāda izskatās telpa un speciālists, kas ir ļoti svarīgi bērniem ar autiskā spektra traucējumiem. Mums rūp ikkatra darbinieka labbūtība, jaunajā ēkā esam izveidojuši vidi, kurā speciālisti varēs justies kā savās otrajās mājās," atzina Ābols.

Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāre Agnese Vaļuliene atklāšanas pasākumā uzsvēra, ka sabiedrības veselības jomā bērnu un jauniešu psihiskā veselība ir viena no prioritātēm un savu aktualitāti saglabās arī turpmāk. Savukārt jaunā Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra izveide ir ne tikai nozīmīgākais ieguldījums bērnu psihiskās veselības infrastruktūrā pēdējos gados, bet tās ir arī lieliskas pārmaiņas gan bērnu psihiatrijas pakalpojumu sniegšanā, gan psihiskās veselības jomā strādājošo medicīnas darbinieku ikdienā.

Pārcelšanās uz jaunām mūsdienīgām telpām ir svarīga ne tikai pacientu pieredzes uzlabošanai, bet arī jaunā centra darbiniekiem.

"Rūpējoties par centra pakalpojumu kvalitāti un efektivitāti, attīstīsim darbu specializētās multidisciplinārās komandās, arī jaunās centra telpas ir veidotas lai maksimāli veicinātu speciālistu komunikāciju un sadarbību. Mūsu nākamā gada uzdevums ir izveidot aktīvi strādājošu metodiskās vadības centru, lai ar Bērnu slimnīcas uzkrātajām zināšanām un kompetenci atbalstītu ambulatoro un sabiedrībā balstītu psihiskās veselības pakalpojumu veidošanu un attīstīšanu visā Latvijā," skaidroja Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra vadītājs Ņikita Bezborodovs.

Jaunās ēkas būvniecība tika uzticēta AS "UPB", un būvdarbi tika uzsākti 2021.gada rudenī. Savukārt ēkas projektēšana sākta jau 2018.gadā. "

Ne tikai būvdarbiem, bet arī telpu iekārtošanai un aprīkošanai dažādu terapiju vajadzībām izmaksas pēdējo gadu laikā augušas, tāpēc Bērnu slimnīcas fonds lūdza sabiedrības un ziedotāju atbalstu.

"Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā patīkamai un nomierinošai videi ir īpaši liela nozīme. Lai jaunā un ilgi gaidītā ēka pēc iespējas ātrāk vērtu durvis pacientiem, un palīdzību varētu saņemt tie bērni, kas to gaida, bija nepieciešams sabiedrības atbalsts telpu iekārtošanai. Esam ārkārtīgi pateicīgi par lielo atsaucību un dāsno atbalstu, ko aizvadīto divu gadu laikā sniedza gan uzņēmumi, gan katrs ziedotājs personīgi," fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēkas kopējā platība ir 4230,8 kvadrātmetri. Būvniecības kopējās izmaksas ir 10 391 191,69 eiro, tai skaitā Eiropas Savienības Reģionālā fonda atbalsts 10 382 925,33 eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu