Ministrijas veiktajās pārbaudēs Kuldīgas tehnikumā bija mobinga pazīmes, norāda arodbiedrība (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
LIZDA vadītāja Inga Vanaga
LIZDA vadītāja Inga Vanaga Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) amatpersonu īstenotajās pārbaudēs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā bijušas vērojamas mobinga pazīmes, ir pārliecināta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA).

Kā pauda LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga, IZM pārbaudi īstenojusi juridiski korekti, taču, arodbiedrības ieskatā, netika ievēroti labas pārvaldības principi. Konstatētie pārkāpumi esot vērtējami kā novēršami, tehnikuma direktorei neesot dota iespēja tos novērst, lai atkārtoti veiktu novērtējumu.

Pedagogu arodbiedrība apsvērusi iespēju vērsties Valsts darba inspekcijā un tiesībsargājošās iestādēs, taču tehnikuma direktore Dace Cine atteikusies, stāstīja Vanaga. Ņemot vērā, ka direktore pati piekritusi parakstīt vienošanos par darba attiecību izbeigšanu, ministrijai "izdevies iziet ar sausām kājām" - parakstītā vienošanās ļoti ierobežojusi arī arodbiedrības iespējas ietekmēt situāciju.

Vanaga pauda sapratni, ka līdzīgās situācijās izglītības iestāžu vadītājiem esot grūti noturēties pret emocionālo spiedienu. LIZDA aicina izglītības iestāžu vadītājus šādās situācijās neapmulst un neparakstīt vienošanās, tā vietā vēršoties pie arodbiedrības.

Kā vēstīts, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma darbinieki atklātā vēstulē aicina valsts augstākās amatpersonas, tajā skaitā izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV), atsaukt vienošanos par darba attiecību pārtraukšanu ar tehnikuma direktori Daci Cini, kas esot noslēgta ar "viltu, maldiem un spaidiem".

Mācību iestādes darbinieki norāda, ka 11.decembrī tehnikuma pedagogu informatīvajā sanāksmē viņi informēti par IZM pārbaudes vizīti IZM Profesionālās un pieaugušo izglītības departamenta vadītājas Rūtas Gintautes-Marihinas vadībā, kas notikusi 22.novembrī.

Darbinieku ieskatā, vizīte notikusi "ar skaidru un nepārprotamu mērķi" - meklēt un konstatēt pārkāpumus Cines darbībā, vadot tehnikumu. Vēstulē uzsvērts, ka IZM pārbaudes veicēji neuzklausīja sniegtos skaidrojumus no tehnikuma administrācijas puses un izrādīja "vispārēju vienaldzību visu esošo faktu un apstākļu noskaidrošanai".

Pedagogi tika informēti, ka 4.decembrī Cine bija uzaicināta uz tikšanos IZM, uz kuru viņa ieradās. Tikšanos vadīja Gintaute-Marihina kopā ar citām IZM amatpersonām. Tehnikuma darbinieki akcentē, ka tikšanās laikā ministrijas amatpersonas "ar personīgiem apvainojamiem, cinisku attieksmi, ar vispārīgiem pieņēmumiem" nav devuši laiku un iespējas iepazīties ar dokumenta saturu par 22.novembrī IZM veiktajā pārbaudē konstatētajiem rezultātiem.

"Izmantojot savu dienesta stāvokli, psiholoģisko ietekmēšanu, IZM amatpersonas piespieda tehnikuma direktori pretēji viņas gribai un pārliecībai parakstīt IZM iepriekš sagatavoto vienošanos par darba attiecību izbeigšanu no 2024.gada 1.janvāra," vēstulē pauž mācību iestādes darbinieki.

Tāpat viņi vērš uzmanību, ka noslēgtā vienošanās par darba attiecību izbeigšanu ir "pilnīgi prettiesiska, nelikumīga un spēkā neesoša" no tās noslēgšanas brīža, jo vienošanās noslēgta ar "viltu, maldiem un spaidiem". Vēstulē uzsvērts, ka, lai tiesiskais darījums būtu spēkā, nepietiek ar to, ka puses izsaka savu gribu. Svarīgi, lai griba būtu radusies brīvi, bez maldiem, viltus vai spaidiem. Tehnikuma kolektīvs nepiekrīt IZM lēmumam, ka ar Cini ir izbeidzamas darba attiecības.

Pirmdien Kļaviņa IZM reģistrēja iesniegumu, kurā detalizēti fiksējusi IZM amatpersonu haotisko un pretrunīgo saraksti e-pastā par to, ka viņai būs pienākums pārņem lietas, ko viņa neesot gatava darīt, nezinot to, kādus konkrēti pārkāpumus IZM ir konstatējusi Cines darbā.

"IZM bija publiski informējusi sabiedrību, ka 21.decembrī notiks tikšanās ar izglītības iestādes kolektīvu, taču vakar informēja, ka tā tikšanās plānota nevis ar kolektīvu, bet gan trīs direktores vietniecēm laikā, kad skolā jau augustā ieplānots Ziemassvētku pasākums," situāciju raksturo Kļaviņa.

Savukārt IZM paziņoja, ka šonedēļ izsludinās atklātu konkursu uz direktora amatu, lai nodrošinātu Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma darbības nepārtrauktību un attīstības projektu īstenošanu.

Tāpat IZM organizēs revīziju, lai gūtu pārliecību, ka darbs tehnikumā tiek organizēts, kontrolēts un uzraudzīts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu