Ceļvedis skaistam un ilgtspējīgam dāvanu iesaiņojumam

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Dāvanu pasniegšana ir tradīcija, kas sagādā prieku gan dāvinātājam, gan saņēmējam, tomēr tradicionālais dāvanu iesaiņojums – vienreiz lietojams papīrs ar krāšņām lentēm – nav diez cik videi draudzīgs.

Tā kā cenšamies samazināt atkritumu daudzumu un ietekmi uz vidi, pāreja uz ilgtspējīgu un atkārtoti lietojamu dāvanu iesaiņošanu kļūst arvien populārāka. Lai iedvesmotu iepakot ilgtspējīgi, “AJ Power Recycling” apkopojis radošas un videi draudzīgas alternatīvas tradicionālajai dāvanu iesaiņošanai.

Dod papīram otro dzīvi

Viens no vispieejamākajiem un videi draudzīgajiem materiāliem ir brūnais papīrs – kraftpapīrs, kas izgatavots no makulatūras. Kraftpapīrs būs izturīga un daudzpusīga izvēle dāvanu iesaiņošanai. Arī izlasītos laikrakstus var izmantot kā interesantu un radošu iesaiņojuma papīru, kas radīs senatnīgu izskatu ar nostalģiskām sajūtām. Tāpat avīžu papīrus var papildināt ar dažādiem žurnālu vai kalendāru izgriezumiem, veidojot oriģinālu kolāžtipa iesaiņojumu.

Šobrīd aktuālas ir arī bišu vaska drāniņas, kas var kalpot gan kā dāvanu iesaiņojums, gan kā papildu dāvana, jo to pēc tam var izmantot pārtikas produktu ietīšanai, lai saglabātu tos svaigus. Bišu vaska drānas ir izgatavotas no kokvilnas, kas piesūcināta ar bišu vasku, radot videi draudzīgu alternatīvu pārtikas plēvei un plastmasas iepakojumam.

“Patiesā dāvana slēpjas ne tikai tajā, kas atrodas kastītē, bet arī atbildīgā iepakojuma izvēlē. Kā liecina “AJ Power Recycling” veiktās aptaujas dati*, vairāk nekā 40% Latvijas iedzīvotāju pievērš uzmanību tam, lai dāvanu iepakojums būtu ilgtspējīgs, kas vērtējams ļoti pozitīvi. Ilgtspējīga un atkārtoti lietojama iepakojuma izvēle Ziemassvētku dāvanām ir arī kā dāvana Zemei, kas atbalsojas vēl ilgi pēc svētku dāvanu lentu atraisīšanas,” stāsta AS "AJ Power Recycling" valdes locekle Solveiga Grīsle.

Izmanto to, kas mājās jau pieejams

Dāvanu maisiņi vienmēr ir bijuši populāri, un tā ir viena no vienkāršākajām dāvanu iesaiņošanas iespējām. Tos ir viegli saglabāt un vēlāk izmantot citu dāvanu iesaiņošanai. Tāpat var izmantot auduma maisiņus, kas izgatavoti no kokvilnas vai lina. Tā būs lieliska alternatīva tradicionālajiem papīra maisiņiem, un tie kalpos arī kā papildu dāvana, ko saņēmējs var izmantot savā ikdienā.

Dāvanas var iepakot arī kartona kastēs, kas bieži vien paliek no internetā iegādātajiem pirkumiem, apaviem vai citām lietām. Lai dāvana izskatītos estētiski un oriģināli, iesaiņojumam iespējams izmantot arī pievilcīgu groziņu, kas izgatavots no ilgtspējīgiem materiāliem, piemēram, bambusa vai salmiem. Šie grozi piešķirs dāvanai dabiska skaistuma pieskārienu, un tos var atkārtoti izmantot uzglabāšanai vai dekorēšanai.

Pašizgatavotu dāvanu komplektu iesaiņošanai lieliski var noderēt stikla burkas. Tās var piepildīt ar cepumiem, konfektēm, ziepēm vai vannas bumbām. Stikla burkas ir ne tikai atkārtoti lietojamas, bet arī lieliski parāda saturu, kā arī tās var kalpot kā dekoratīvs priekšmets. Turklāt tās var arī radoši izdekorēt un apgleznot.

Smelies iedvesmu dabā

Lai piešķirtu papildu “odziņu” dāvanas iesaiņojumam, izmantojiet dabiskus dekorus, piemēram, auklu, priežu čiekurus, egļu vai priežu zariņus, kā arī žāvētus citrusaugļus vai ziedus. Tie ne tikai uzlabos dāvanas estētisko pievilcību, bet tos arī var kompostēt vai izmantot atkārtoti. Diemžēl arī krāšņās lentītes ne vienmēr tiek izgatavotas no videi draudzīgiem materiāliem, tādēļ labāk izvēlēties kokvilnas auklas. Tās kalpos par ilgtspējīgu alternatīvu tradicionālajām lentēm.

*Aptauja tika veikta 2023.gada decembrī sadarbībā ar "Mindscan". Kopumā aptaujā piedalījās 500 respondenti vecumā no 16 līdz 74 gadiem, no kuriem vairākums (40%) ir no Pierīgas, Vidzemes, Kurzemes, Latgales un Zemgales, savukārt nedaudz mazāka daļa no Rīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu