Kādreiz Vācija bija kā stabilitātes bākuguns, bet tagad valda uzskats, ka šī valsts vairs neko nevar sakārtot. Pārāk ilga sēdēšana uz lauriem padarījusi valsti slikti sagatavotu mūsdienu pasaulei, un valdošās "luksofora koalīcijas" nespēja veikt izlēmīgus pasākumus ir tikai pasliktinājusi tās problēmas.

Bija laiks, kad daudzi uzskatīja, ka Vācija visu dara pilnīgi pareizi: spēcīga ekonomika, zems bezdarba līmenis un veiksmīga fiskālās konsolidācijas stratēģija. Plaša politiskā vienprātība nodrošināja stabilitāti, un Vācijas sabiedrībā nebija dziļu nesaskaņu. Bijušās kancleres Angelas Merkeles 2017. gada kampaņas sauklis vēstīja, ka Vācija ir "valsts, kurā mēs dzīvojam labi un laimīgi".

Gada izskaņā Merkeles lozungs, ko aizmirsa pat viņas pašas partija, šķiet kā ilgpilns nodoms. Pašlaik dominē uzskats, ka Vācija vairs nespēj neko – vai vismaz svarīgākās lietas – izdarīt pareizi. Sabiedrības noskaņojumā valda nogurums un pesimisms: 46% vāciešu uzskata, ka pēc desmit gadiem viņiem klāsies tikai sliktāk. Savukārt 2022. gada beigās tikai 28% bija cerīgi noskaņoti attiecībā uz 2023. gadu, kas ir negatīvākā atbildes reakcija kopš 1951. gada.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X