Uzbrukumu plānošanā pret tirdzniecības kuģiem Sarkanajā jūrā iesaistīta Irāna

TVNET/LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Nesen atslepenota ASV izlūkinformācija liecina, ka Irāna ir dziļi iesaistīta operāciju plānošanā pret tirdzniecības kuģiem Sarkanajā jūrā, paziņojusi ASV Nacionālās drošības padomes pārstāve Adriana Vatsone.

Irānas atbalstītie hutiešu nemiernieki pēdējo četru nedēļu laikā ir sarīkojuši vairāk nekā 100 uzbrukumus aptuveni desmit tirdzniecības kuģiem, kas šķērso Sarkano jūru.

Nesen atslepenotie izlūkdati liecina, ka "Irānas atbalsts Gazas krīzes laikā ir ļāvis hutiešiem veikt uzbrukumus Izraēlai un jūras mērķiem, lai gan Irāna bieži vien ir atdevusi hutiešiem operatīvo lēmumu pieņemšanas pilnvaras," sacīja Vatsone.

"Irānai ir izvēle sniegt vai nesniegt šo atbalstu, bez kura hutiešiem būtu grūti izsekot un uzbrukt komerciāliem kuģiem, kas kuģo pa Sarkano jūru un Adenas līci,"

teica Vatsone.

Izlūkdati arī liecina, ka irāņi ir piegādājuši hutiešiem novērošanas sistēmas, kas ļauj viņiem darboties jūras telpā, norādīja Vatsone.

"Irānas sniegtā taktiskā izlūkošana ir bijusi izšķiroša, ļaujot hutiešiem veikt uzbrukumus kuģiem kopš novembra," viņa piebilda.

Arī bezpilota lidaparātus un raķetes, ko hutieši izmanto uzbrukumiem, ir piegādājusi Irāna.

Kopš Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" kara sākuma Irānas atbalstītie šiītu nemiernieki hutieši, kas kontrolē lielu daļu Jemenas, ir pastiprinājuši uzbrukumus tankkuģiem, kravas kuģiem un citiem kuģiem Sarkanajā jūrā, apdraudot tranzīta maršrutu, pa kuru tiek veikti 12% globālās tirdzniecības. Hutieši paziņojuši, ka jebkurš kuģis, kas dodas uz Izraēlu, neatkarīgi no tā valstiskās piederības būs "leģitīms mērķis", kamēr Gazas josla nesaņems tai nepieciešamo pārtiku un medikamentus.

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins pirmdien paziņoja par koalīcijas izveidošanu, lai cīnītos pret Jemenas hutiešu nemiernieku raķešu un dronu uzbrukumiem kuģiem Sarkanajā jūrā. Ceturtdien Pentagons paziņoja, ka koalīcijai pievienojušās vairāk nekā 20 valstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu