Apstiprināts Jūrmalas nākamā gada budžets, izdevumi pārsniegts ieņēmumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jomas iela Jūrmalā.
Jomas iela Jūrmalā. Foto: Shutterstock / Apotheka

Jūrmalas dome apstiprināja pašvaldības nākamā gada budžetu, kurā samazinātā izdevumu daļa tomēr ir lielāka par plānotajiem ieņēmumiem.

Kā informēja pašvaldības pārstāve Zane Leite, pašvaldības budžeta ieņēmumi 2024.gadā plānoti 107,5 miljoni eiro jeb par 4% vairāk nekā 2023.gadā, savukārt izdevumi plānoti 120,5 miljoni eiro jeb par 14% mazāk nekā šogad.

Starpību starp izdevumiem un ieņēmumiem tiks segta ar 2023.gada budžeta atlikumu, kas prognozēts 11,3 miljonu eiro apmērā, un aizņēmumiem, informē pašvaldība.

Galvenais budžeta ieņēmumu pieauguma avots ir palielinājums no iedzīvotāju ienākuma nodokļa, kas kopumā plānoti 68,1 miljona eiro apmērā un veidos 63% no kopējiem pašvaldības budžeta ieņēmumiem.

Veidojot 2024.gada budžetu, pašvaldības politiskā vadība par mērķi uzstādījusi saglabāt un paplašināt esošos pašvaldības noteiktos atvieglojumus, sociālās garantijas un pabalstus Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem, kā arī īstenot iesāktos lielos pilsētas infrastruktūras objektus.

Pēc Leites sniegtās informācijas, pabalstu izmaksai un sociālās palīdzības un aizsardzības nodrošināšanai kopumā pašvaldības budžetā paredzēti 11,2 miljoni eiro. Jūrmalā deklarētajiem iedzīvotājiem tiks saglabāts atvieglojums nekustamā īpašuma nodoklim par zemi 90% apmērā. Jūrmalas pašvaldības skolās un bērnudārzos tiks nodrošināta bezmaksas ēdināšana, kam budžetā paredzēti 2,9 miljoni eiro.

Deklarētajiem jūrmalniekiem ar Jūrmalas iedzīvotāja karti būs pieejami divi braucieni dienā vilcienā posmā Ķemeri-Rīga, tam budžetā paredzēti 1,8 miljoni eiro. Jūrmalniekiem ar "Jūrmalas iedzīvotāja karti" tāpat kā līdz šim pilsētas sabiedriskais transports būs bez maksas, kam pašvaldības budžetā paredzēti 2,2 miljoni eiro.

Jūrmalnieku ģimenes joprojām varēs saņemt pašvaldības pabalstu 500 eiro jaundzimušā aprūpei, kam budžetā paredzēti 288 000 eiro. Pensijas vecuma iedzīvotājiem arī nākamgad tiks nodrošināts pabalsts zāļu iegādei un ārstniecības pakalpojumu saņemšanai līdz 150 eiro, kam plānoti 1,6 miljonu eiro tēriņi.

Ielu infrastruktūras atjaunošanā, tajā skaitā Dzintaru viadukta pārbūvē, 2024.gadā paredzēts ieguldīt 8,4 miljonus eiro, Lielupes krasta stiprināšanas projekta pabeigšanai paredzēti 2,5 miljoni eiro. Plānots pabeigt Jūrmalas Aspazijas pamatskolas ēkas pārbūvi un iegādāties skolai aprīkojumu mācību procesa nodrošināšanai, 2024.gadā tam paredzot aptuveni 3,8 miljonus eiro. Paredzēts atjaunot Jaundubultu pamatskolas un Mežmalas pamatskolas stadionus, pārbūvēt pirmsskolas izglītības iestādi "Bitīte", kā arī paredzēti līdzekļi citu pašvaldības izglītības iestāžu atjaunošanai 0,794 miljonu eiro apmērā.

Izglītības jomas attīstībā pašvaldība nākamgad ieguldīšot 31,3% no kopējā budžeta jeb 37,7 miljoni eiro, kas ir par 2,5 miljoni eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Vairāk līdzekļu ieguldīs sabiedriskās kārtības un drošības jomā, plānots uzlabot policijas aprīkojuma bāzi, kopumā nozarei paredzot 3,9 miljonus eiro, uzsver pašvaldība.

2024.gadā Jūrmalas iemaksas Pašvaldību izlīdzināšanas fondā pieaugs līdz 10,6 miljoniem eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu