Par piektdaļu pieaugusi elektroenerģijas vidējā cena

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena novembrī Latvijā salīdzinājumā ar oktobri palielinājās par 20%, jaunākajā AS "Latvenergo" Elektroenerģijas tirgus apskatā norāda kompānijas Tirdzniecības daļas finanšu produktu speciāliste Inga Salceviča.

Viņa atzīmē, ka 2023.gada novembrī "Nord Pool" biržā elektroenerģijas cena pieauga gandrīz visos tirdzniecības apgabalos. Baltijas valstīs vidējā cena vienoti bija 105,2 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir pieaugums par 20% salīdzinājumā ar oktobri. Ikstundu cenas Baltijā pagājušajā mēnesī svārstījās no 3,06 eiro par MWh līdz 777,18 eiro par MWh.

Kopumā "Nord Pool" sistēmas cena novembrī kāpa 2,8 reizes salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, sasniedzot vidēji 74,58 eiro par MWh.

Novembrī gaisa temperatūra Ziemeļvalstīs joprojām bija zemāka par normu, un tā ietekmē patērētās elektroenerģijas daudzums pieauga par 13%, salīdzinot ar oktobri, kā arī par 14% salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn. Nokrišņu daudzums Ziemeļvalstīs pagājušajā mēnesī samazinājās salīdzinājumā ar oktobri un noslīdēja zem normas līmeņa, kas negatīvi ietekmēja ūdens pieteci un hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni, kas samazinājās līdz 4% zem normas. Tāpat samazinājās vēja staciju izstrāde - par 11% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi.

Gaisa temperatūra Baltijā mēneša otrajā pusē bija zemāka par normu, kas veicināja patērētās elektroenerģijas daudzuma pieaugumu novembrī par 6%, salīdzinot ar šo periodu pērn.

Turklāt elektroenerģijas cenu pieaugumu novembrī noteica arī vēja un saules izstrādes kritums - vēja saražotā elektroenerģija samazinājās par 43% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, bet saules izstrāde kritās par 60%. Lai arī hidroelektrostaciju izstrāde pieauga 2,3 reizes salīdzinājumā ar oktobri, absolūtajās vērtībās tā nespēja kompensēt pārējo atjaunojamās energoresursu izstrādes samazinājumu.

Apskatā teikts, ka novembrī sistēmas elektroenerģijas nākotnes kontraktu cenas turpināja kāpt, ko galvenokārt noteica prognozētie laika apstākļi - gaisa temperatūra, kas bija zemāka par normu, un nokrišņu daudzums. Ziemeļvalstu hidrobilances līmenis turpināja strauju lejupslīdi, samazinoties no 13,9 teravatstundām (TWh) virs normas novembra sākumā līdz 2,7 TWh zem normas mēneša beigās.

Sistēmas elektroenerģijas nākamā mēneša kontrakta "Nordic Futures" cena turpināja augšupvērstu tendenci, vidējai cenai sasniedzot 68,5 eiro par MWh, kas ir pieaugums par 23%. Novembra beigās šis kontrakts noslēdzās ar 83 eiro par MWh. Sistēmas nākamā ceturkšņa kontrakts pieauga par 9% - līdz vidēji 71,54 eiro par MWh, mēneša nogalē sasniedzot 81,5 eiro par MWh.

Tikmēr nākamā gada sistēmas kontrakts pieauga mērenāk - par 4%, sasniedzot 47,27 eiro par MWh, bet pēdējo novembra tirdzniecības dienu noslēdzot ar cenu 54,75 eiro par MWh.

Turpretī Latvijas nākamā mēneša kontraktam bija lejupvērstas tendences - tas samazinājās par 12% un bija vidēji 103,07 eiro par MWh, mēneša pēdējo tirdzniecības dienu noslēdzot ar 109,15 eiro par MWh.

Elektroenerģijas tirgus apskatā minēts, ka pagājušajā mēnesī kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā bija 2428 gigavatstundas (GWh), kas ir pieaugums par 6% gan salīdzinājumā ar oktobri, gan salīdzinājumā ar šo pašu periodu pērn. Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija par 6% lielāks nekā 2022.gada novembrī. Attiecīgi Latvijā tika patērētas 586 GWh, bet Lietuvā 1073 GWh. Tikmēr Igaunijā pieprasījums pēc elektroenerģijas bija 770 GWh, kas ir par 7% vairāk nekā šajā periodā pērn.

Baltijas valstu kopējais saražotās elektroenerģijas daudzums novembrī bija 1320 GWh, kas ir par 7% vairāk nekā mēnesi iepriekš. Latvijā ražošanas apmēri kāpa par 82% - līdz 478 GWh, salīdzinot ar oktobri. Tikmēr Lietuvā elektroenerģijas izstrāde saruka par 30% un bija 445 GWh. Igaunijā tika saražotas 397 GWh elektroenerģijas, kas ir par 20% vairāk nekā iepriekšējā mēnesī.

Baltijas elektroenerģijas patēriņa un ģenerācijas attiecība novembrī veidoja 54%. Latvijā šis īpatsvars bija visaugstākais - 82%, Lietuvā - 41%, bet Igaunijā tas bija 52%.

Vienlaikus augstā pietece palielināja elektroenerģijas izstrādi Latvenergo hidroelektrostacijās - novembrī tika saražotas 253 GWh elektroenerģijas, kas ir 2,6 reizes vairāk nekā oktobrī. Ražošana pieauga arī Latvenergo termoelektrostacijās, novembrī saražojot par 70% vairāk elektroenerģijas nekā iepriekšējā mēnesī jeb 170 GWh, ko noteica tirgus pieprasījums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu