ASV palaidušas orbītā slepeno militāro kosmosa kuģi X-37B (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Kosmosa kuģa nogādāšana izplatījumā notikusi, izmantojot raķeti “Falcon Heavy”, kas to var ievadīt augstākā orbītā. Pentagons par misijas mērķiem norādīja tikai to, ka tiks veikti “daudzi progresīvi eksperimenti”.

Amerikas Savienotajās Valstīs naktī uz piektdienu, 29. decembri, startējis slepenais militārais kosmosa kuģis X-37B. Starts pirmo reizi tika veikts no kosmodroma Kanaveralas raķešu bāzē Floridas štatā, izmantojot “SpaceX” supersmago raķeti “Falcon Heavy”, kas spēj nogādāt aparātu augstākā orbītā nekā līdz šim. Iepriekšējie X-37B lidojumi, kad to kosmosā nogādāja raķete “Atlas V” un vēlāk “Falcon 9”, tika veikti līdz diviem tūkstošiem kilometru virs Zemes.

ASV Aizsardzības departaments par šo misiju ir atklājis ļoti maz informācijas, novembrī paziņojot tikai to, ka tā ietvers “daudzus progresīvus eksperimentus”, tostarp “X-37B ekspluatāciju jaunos orbītas režīmos, eksperimentus ar nākotnes kosmosa apzināšanās tehnoloģijām un radiācijas ietekmes uz NASA nodrošinātajiem materiāliem izpēti”. Cik ilgi kuģis uzturēsies orbītā, netiek ziņots, taču paredzams, ka misija ilgs līdz 2026. gada jūnijam. Iepriekšējo reizi orbītā tas pavadīja vairāk nekā divus gadus.

Starts trīs reizes atcelts

ASV kosmosa kuģa X-37B starts ir aizkavējies par divām nedēļām, jo slikto laikapstākļu un tehnisku problēmu dēļ tas tika atcelts trīs reizes. Pirms divām nedēļām Ķīna nosūtīja orbītā savu slepeno robotizēto kosmosa lidmašīnu Shenlong (“Dievišķais pūķis”).

Kosmosa drons X-37B izskatās kā pilotējama kosmosa kuģa mini versija. Tas ir deviņus metrus garš, tā spārnu platums ir 4,5 metri un celtspēja - aptuveni 5 tonnas. Kuģi darbina saules baterijas. Pēc lidojuma orbītā transportlīdzeklis veic nolaišanos lidaparāta režīmā.

X-37B atrodas ekspluatācijā kopš 2010. gada, un to Pentagona vajadzībām izstrādāja “United Launch Alliance”, kas ir “Boeing” un “Lockheed Martin” kopuzņēmums.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu