Kriptoaktīvu pakalpojumos vismaz 1000 eiro vērtībā būs jāveic klientu izpēte

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kriptovalūta. Attēls ilustratīvs.
Kriptovalūta. Attēls ilustratīvs. Foto: tungtaechit/Shutterstock

Šodien, 1. janvārī, stājas spēkā grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā, kas paredz, ka likuma subjektiem klientu izpēte būs jāveic par kriptoaktīvu pakalpojumiem vismaz 1000 eiro vērtībā.

Gan attiecīgais, gan citi priekšlikumi par kriptoaktīvu regulējumu veikti, pieņemot Finanšu ministrijas parlamentārās sekretāres Karinas Plokas (JV) priekšlikumus.

Likumā līdzšinējais jēdziens "virtuālā valūta" aizstāts ar jēdzienu "kriptoaktīvs", to definējot kā vērtības digitālu atveidojumu, ko var digitāli tirgot vai nodot un ko var izmantot maksājumiem vai ieguldījumiem.

Kriptoaktīvs neietvers valstu centrālo banku emitētas valūtas, vērtspapīra vai cita finanšu aktīva digitālu atveidojumu.

Līdz šim attiecībā uz Saeimas no likuma izslēgto "virtuālās valūtas" jēdzienu klientu izpēte bija jāveic neatkarīgi no darījuma vērtības.

Likumā noteikts arī detalizētāks kriptoaktīvu regulējums.

Tāpat atbilstoši valdības iecerei Saeima nolēma veidot ārvalstu juridisko veidojumu patieso labuma guvēju reģistru, kuru uzturēs Uzņēmumu reģistrs, un kurā tiks reģistrēta informācija par ārvalstu juridiskā veidojuma patiesajiem labuma guvējiem.

Kā ziņots, jau pērn 9.novembrī Saeima noraidīja valdības rosinājumu ar šiem grozījumiem samazināt slieksni ārvalsts valūtas pirkšanai, pie kura būtu jāveic klienta identifikācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu