Aprit tieši 10 gadi, kopš Latvijā ieviests eiro (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Eiro monētas un Eiropas Savienības (ES) un Latvijas valsts karodziņi pasākumā ES mājā, kura laikā tiks vērota tiešraide no Ekonomikas un finanšu ministru padomes sanāksmes, kurā tiks pieņemts galīgais lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā. (Publicitātes foto)
Eiro monētas un Eiropas Savienības (ES) un Latvijas valsts karodziņi pasākumā ES mājā, kura laikā tiks vērota tiešraide no Ekonomikas un finanšu ministru padomes sanāksmes, kurā tiks pieņemts galīgais lēmums par Latvijas uzņemšanu eirozonā. (Publicitātes foto) Foto: Ieva Čīka/LETA

Tieši pirms 10 gadiem – 2014. gada 1. janvārī – Latvija ieviesa eiro. Eirozonas paplašināšanās šobrīd notiek ļoti lēni. Kāpēc tā, un vai kāda valsts vēl grib ieviest eiro, ņemot vērā tos satricinājumus un inflāciju? To skaidro Latvijas Televīzija.

Bija plānots, ka Latvija pāries uz eiro jau ar 2008. gadu, taču finanšu krīze un neatbilstība Māstrihtas kritērijiem to neļāva izdarīt. Pagāja vēl seši gadi, līdz Latvija sasniedza cerēto.

Naudas maiņas kurss toreiz bija 1 eiro = 0,702804 lati.

2014. gadā Latvija kļuva par 18. valsti, kas pievienojās eirozonai. Pēc mums gadu vēlāk iestājās arī Lietuva, bet pagājušā gada janvārī – Horvātija.  

Nākamā rindā uz eiro ir Bulgārija, kas cer to izdarīt nākamgad, bet iespējams, ka augstā inflācija iestāšanās procesam var patraucēt. 

Eiro ir otra lielākā valūta pasaulē aiz ASV dolāra, kas arī starptautiski ir pievilcīga gan dažādiem darījumiem, gan arī kā uzkrājumu valūta.

Raidījums atgādina: ja kādam mājās ir vēl lati, tos pret eiro var samainīt joprojām Latvijas Bankā.

Visu sižetu iespējams noskatīties šeit.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu