Igaunija paaugstina PVN; daļa igauņu apsver iepirkšanos Latvijā (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas karogs, Igaunijas karogs un Valsts prezidenta standarts Rīgas pils Svētā Gara tornī.
Latvijas karogs, Igaunijas karogs un Valsts prezidenta standarts Rīgas pils Svētā Gara tornī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Igaunijā no 1.janvāra pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme ir paaugstināta par diviem procentpunktiem - līdz 22%, tādēļ daļa Igaunijas iedzīvotāju apsver iespēju iepirkties Latvijā, kur PVN likme ir zemāka, liecina pēc bankas "Citadele" pasūtījuma veiktās aptaujas dati.

Aptaujā uz jautājumu, vai PVN likmes kāpuma dēļ plāno iepirkties kaimiņvalstīs, 47% respondentu atbildējuši, ka par to nav domājuši.

Vienlaikus no tiem, kuri par to bija domājuši, 59% norādījuši, ka neplāno iepirkties kaimiņvalstīs. Tomēr 41% respondentu plāno doties iepirkties uz kaimiņvalstīm: 2% plāno apmeklēt Somiju, 21% - Latviju, bet 18% - gan Somiju, gan Latviju.

Aptaujā arī secināts, ka gandrīz divas trešdaļas Valgas apriņķa iedzīvotāju šogad plāno doties iepirkties Latvijā. Biežāk nekā iepriekš Latvijas veikalos iepirkties plāno arī Raplas un Pērnavas apriņķu iedzīvotāji, kur gandrīz trešdaļa iedzīvotāju plāno biežāk doties iepirkties uz Latviju.

Aptaujas rezultāti liecina, ka starp tiem, kuri šogad dosies iepirkties Latvijā, ir divreiz vairāk vīriešu nekā sieviešu.

Somijā un Latvijā biežāk nekā līdz šim iepirkties plāno 29% Harju apriņķa iedzīvotāju, savukārt līdzīgi plāni ir 20% aptaujāto Tartu apriņķa iedzīvotāju.

Tomēr, kā norāda bankas "Citadele" Igaunijas filiāles Privātpersonu apkalpošanas daļas vadītāja Marina Hakiainena, iepirkšanās brauciens uz kaimiņvalsti var arī neatmaksāties, ņemot vērā ar to saistītās papildu izmaksas. Lai gan Latvijas veikali var šķist pievilcīga ideja, tomēr, ņemot vērā gan degvielas patēriņu, gan sabiedriskās ēdināšanas iestāžu apmeklējumus, šāds brauciens var nedot lielu ietaupījumu. "Vietējo atlaižu akciju laikā var ietaupīt daudz vairāk naudas un laika nekā iepērkoties kaimiņvalstī," viņa minēja.

Somijā jau vairāk nekā desmit gadus PVN likme ir 24%, savukārt Latvijā tā ir 21%.

Aptauju pēc bankas "Citadele" pasūtījuma veica pētījumu kompānija "Norstat".

Bankas "Citadele" auditētā peļņa 2022.gadā bija 42,183 miljoni eiro, kas ir par 42,3% vairāk nekā 2021.gadā. Bankas aktīvi 2022.gada beigās bija 5,12 miljardu eiro apmērā.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" 2022.gada beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Tās obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā. Aptuveni 75% bankas "Citadele" akciju pieder starptautiskai investoru grupai un citiem mazākuma akcionāriem, ko pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC". Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas īpašumā ir gandrīz 25% akciju.

Bankai "Citadele" ir filiāles Igaunijā un Lietuvā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu