Portugālē izglīto ūdenspratībā jau no trīs gadu vecuma

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Glābšanas riņķis. Ilustratīvs attēls
Glābšanas riņķis. Ilustratīvs attēls Foto: knyazev vasily/Shutterstock

Ja Latvija ierindojas pirmajā vietā Eiropā pēc noslīkušo skaita uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju (5,6 gadījumi), tad Portugāle atrodama tālajā 21. vietā (0,7 gadījumi). Taču 2022. gadā statistika pieauga teju par 27 %, sasniedzot visvairāk noslīkšanas gadījumu pēdējo 18 gadu laikā, proti, 157 gadījumus. Traģiskā statistika rosināja nekavējoši ieviest noslīkšanas novēršanas pasākumus, un kopš 2023. gada augusta tiek ieviesta peldētapmācības programma arī bērnudārzos un 1. klasē skolās.

Vidēji gadā Portugālē noslīkstot dzīvību zaudē ap 120 cilvēku. Saskaņā ar Portugāles noslīkšanas novērošanas centra (The Portuguese Drowning Observatory) 2022. gada ziņojumu, līdzīgi kā Latvijā, visvairāk noslīkst vīrieši (75,2 %). 21 % no visiem bija jaunāki par 25 gadiem, tostarp 4,5 % jeb 7 bērni vecumā līdz 14 gadiem.

“Portugālē dzīvo vairāk nekā pusmiljons bērnu vecumā līdz 7 gadiem, taču vien 5,1 % no tiem apmeklē peldētapmācības nodarbības. Mūsu mērķis ir līdz nullei samazināt gadījumu skaitu, kad noslīkst bērni, tāpēc ūdenspratība jāmāca jau bērnudārzā,” konferencē “Learn to swim” stāstīja Portugāles peldēšanas federācijas pārstāve Rakele Marīno (Raquel Marinho). “Portugāles peldēšanas federācijas mērķis ir peldētaprasmes uzlabošana visos vecumos, kā arī nodarbību pieejamības veicināšana, kas īstenojama vien ciešā sadarbībā ar izglītības ministriju, likumdevējiem, pašvaldībām un izglītības iestādēm.”

Portugāles dzīvības glābšanas federācija (Portuguese Life Saving Federation) sadarbībā ar Portugāles peldēšanas, kanoe airēšanas, burāšanas un sērfošanas federācijām šī gada augustā prezentēja noslīkšanas novēršanas programmu “Ūdensizturīgs” (Waterproof), kas paredz peldētapmācības nodarbības jau pirmsskolas iestādēs. Bērniem vecumā no 3 līdz 5 gadiem programmas ietvaros paredzēts apgūt peldēšanas pamata prasmes – tādas kā droša iekļūšana un izkāpšana no ūdens, spēja gulēt un balansēt uz ūdens (floating), slīdējums, prasme apgriezties uz vēdera vai muguras, kāju kustības ūdenī, neskarot peldbaseina dibenu, spēja zem ūdens aizturēt elpu un citas. Papildu tam bērniem tiek mācīti drošas uzvedības noteikumi, spēja novērtēt savas prasmes, izvērtēt un apzināties riskus, kā arī prasme pasaukt palīgā ārkārtas situācijā.

Portugāle teritorijas ziņā ir 1,5 reizes lielāka par Latviju, tur dzīvo 10,3 miljoni iedzīvotāju, un valsti ieskauj vairāk nekā 830 km Atlantijas okeāna krasta līnija. Portugāles sastāvā ietilpst arī Azoru, Madeiras salu arhipelāgi un citas salas, taču valsts nevar lepoties ar plašām iekšzemes ūdenstilpēm. Portugālē ir vairāk nekā 120 tūkstoši peldbaseinu, 430 no tiem iekštelpās. 285 peldbaseinos tiek nodrošinātas peldētapmācības nodarbības.

Konference “Learn to swim” 11. un 12. novembrī Jūrmalā pulcēja teju 200 jomas ekspertus no 28 dažādām Eiropas valstīm. Konferenci rīkoja Eiropas Peldēšanas federācija sadarbībā ar Latvijas Peldēšanas federāciju un biedrību “Peldēt droši”.

Avots: https://observatoriodoafogamento.blogspot.com/

Raksts tapis sadarbībā ar biedrību "Peldēt droši".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu