Britu kompānija cilvēka ekskrementus pārvērtusi par lidmašīnu degvielu (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Jauna aviācijas kompānija izstrādājusi degvielu reaktīvajiem dzinējiem, kas pilnībā tiek ražota no notekūdeņiem. Tādējādi var droši apgalvot, ka britu jaunuzņēmumam ir izdevies atrast veidu, kā ražot degvielu reaktīvajiem dzinējiem no cilvēku ekskrementiem, vēsta BBC.

Kompānija “Firefly Green Fuels” ilgi ir meklējusi veidu, kā ražot degvielu no lētiem izejmateriāliem. Ja reiz kaut kas ir lēts un vienmēr pieejams, tad tie ir izkārnījumi.

Kompānija ir sadarbojusies ar Krenfīldas universitātes ekspertiem, lai apstiprinātu to, ka jaunās degvielas oglekļa izmešu apjoms ir par 90% mazāks nekā tradicionālajai reaktīvajai degvielai. Tomēr ķīmiski šī degviela “uzvedas” tieši tāpat kā fosilā nafta.

Pašlaik ar jauno biodegvielu tiek veikti neatkarīgi izmēģinājumi Vācijas Kosmosa aģentūras DLR institūtā sadarbībā ar Vašingtonas štata universitāti.

Lai arī mēs esam ļoti tālu no lidojumiem lidmašīnās, kuras darbina jaunā tipa degviela, sākums ir daudzsološs. Kompānija norāda, ka katrs cilvēks ik gadu rada pietiekami daudz notekūdeņu, kas ļautu saražot 4-5 litrus biodegvielas. Piemēram, lai veiktu pasažieru lidmašīnas lidojumu no Londonas uz Ņujorku, būtu nepieciešams vismaz 10 000 cilvēku gada notekūdeņu – tas ir ļoti liels ekskrementu apjoms.

Pēc BBC datiem, viss Lielbritānijas kanalizācijas sistēmu apjoms nosedz vien piecus procentus no valsts kopējā aviācijas degvielas pieprasījuma. Tomēr arī pieci procenti ir daudz. Lielbritānijas Transporta ministrija piešķīrusi divus miljonus sterliņu mārciņu jaunuzņēmumam ar mērķi turpināt pētījumus un potenciāli pietuvināt jaunā tipa biodegvielas izmantošanu arī lielo aviokompāniju lidojumos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu