Mērķtiecīgāk novirzīs valsts finansējumu STEM interešu izglītības programmu īstenošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

STEM interešu izglītības programmu īstenošanai mērķtiecīgāk tiks novirzīts valsts finansējums, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais noteikumu projekts, ko otrdien apstiprināja valdība.

STEM interešu izglītības programmām pašlaik tiek novirzīti 6% no valsts mērķdotācijas interešu izglītības programmām, norādīja IZM. Vienlaikus valdības deklarācijā noteikts, ka valsts finansējumam STEM interešu izglītības programmu īstenošanai 2026./2027.mācību gadā jāsasniedz vismaz 20% no mērķdotācijas interešu izglītības programmām.

Projektā esošais interešu izglītības programmu finansēšanas aprēķins mainīts netikšot. Taču iecerēts, ka pašvaldību komisijām, kas izvērtē interešu izglītības programmas, STEM interešu izglītības programmām 2024./2025.mācību gadā būtu jānovirza vismaz 10% valsts mērķdotācijas finansējuma, 2025./2026.mācību gadā - ne mazāk kā 15%, bet 2026./2027.mācību gadā - ne mazāk kā 20%.

IZM cer, ka tas ļaus palielināt izglītojamo skaitu STEM interešu izglītības programmās par 9200 izglītojamiem 2024.gadā, bet 2025.gadā un turpmāk - par 10 800 izglītojamiem.

Valdība otrdien arī pieņēma noteikumu projektu, kas nosaka kritērijus un kārtību, kādā tiek piešķirts un anulēts valsts nozīmes interešu izglītības iestādes statuss.

Valsts nozīmes interešu izglītības iestāde īstenos interešu izglītības programmas, tai skaitā STEM jomas interešu izglītības piedāvājumu pirmsskolas izglītības, pamatizglītības un vidējās izglītības programmu izglītojamajiem, veiks interešu izglītības metodiskā atbalsta un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides nodrošinājuma funkcijas.

Atbilstoši IZM piedāvājumam katrā Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales plānošanas reģiona teritorijā darbosies līdz divām, bet Rīgas plānošanas reģionā - līdz trim valsts nozīmes interešu izglītības iestādēm. Ja statusa piešķiršanai attiecīgajā reģionā būs pieteikušās vairākas iestādes, papildus tiks vērtēti kvantitatīvie rādītāji, piemēram, izglītojamo skaits, metodiskā atbalsta pasākumu skaits pedagogiem, izstrādāto metodisko materiālu skaits.

Valsts finansējumu saņems izglītības iestādes, kuru interešu izglītības programmās no iepriekšējā gada 1.jūnija līdz kārtējā gada 31.maijam piedalījušies vismaz 1400 izglītojamie, bet pasākumos un aktivitātēs - vismaz 600.

Valsts nozīmes interešu izglītības iestādes varētu finansēt no valsts budžeta līdzekļiem, no pašvaldību un citu juridisko personu līdzekļiem, kā arī no fizisko personu līdzekļiem. Savukārt pedagogu darbu samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) iecerēts daļēji sedz no valsts budžeta līdzekļiem, no pašvaldību un citu juridisko personu līdzekļiem, kā arī no fizisko personu līdzekļiem.

Projektā ministrija valsts budžetā kārtējam gadam valsts nozīmes interešu izglītības iestādēm paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros aprēķina papildu finansējumu mērķdotācijai - četrām pedagogu likmēm katrā valsts nozīmes interešu izglītības iestādē, ievērojot normatīvajā aktā par pedagogu darba samaksu noteikto interešu izglītības skolotāja zemāko mēneša darba algas likmi, pedagogu darba samaksai un VSAOI.

Plānots, ka interešu izglītības iestādes, kas būs ieguvušas valsts nozīmes interešu izglītības iestādes statusu, darbību uzsāks šī gada 1.septembrī.

Valdība 26.septembrī atbalstīja finansējuma piešķiršanu prioritārajiem pasākumiem 2024.-2026.gadam, tai skaitā arī IZM sagatavotajiem priekšlikumiem par papildu finansējuma nepieciešamību STEM interešu izglītības programmu finansējuma palielinājumam interešu izglītībā un STEM interešu izglītības programmu piedāvājuma nostiprināšanu valsts nozīmes interešu izglītības iestādēm.

STEM interešu izglītības programmu finansējuma palielinājumam, tai skaitā piemaksām pedagogiem, kuri atbilstoši normatīvajiem aktiem no 2017.gada 10.augusta ir ieguvuši profesionālās darbības 1., 2. un 3.kvalitātes pakāpi, interešu izglītībā šogad četriem mēnešiem piešķirti 360 191 eiro, 2025.gadam - 1 530 812 eiro, 2026.gadam un turpmāk ik gadu - 2 881 529 eiro.

Savukārt STEM interešu izglītības programmu piedāvājuma nostiprināšanai valsts nozīmes interešu izglītības iestādēs darba samaksai četriem interešu izglītības skolotājiem šogad četriem mēnešiem piešķirts finansējums 271 700 eiro, 2025.gadam un turpmāk ik gadu - 883 916 eiro.

Saskaņā ar VIIS datiem, šajā mācību gadā Latvijā darbojas 43 interešu izglītības iestādes, kuras īsteno daudzveidīgas interešu izglītības programmas, tai skaitā STEM jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu