Ārsti atklātā vēstulē aicina Saeimu atbalstīt tabakas izstrādājumu grozījumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Ārstu biedrība un ārstu profesionālās asociācijas cer, ka Saeima trešajā, galīgajā lasījumā apstiprinās grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā, kas paredz ierobežojumus aromatizētājiem gan elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, gan tabakas aizstājējproduktiem.

Minētie grozījumi "ilgstoši un visaptveroši" apspriesti gan šī, gan iepriekšējā sasaukuma Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdēs, teikts atklātajā vēstulē. Tie paredz likumdošanas sakārtošanu tabakas karsēšanas ierīču un tabakas aizstājējproduktu, tai skaitā nikotīna spilventiņu, jomā, kā arī ierobežojumus aromatizētājiem gan elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, gan tabakas aizstājējproduktiem un likumā noteiktā tirdzniecības vecuma ierobežojuma paaugstināšanu no 18 uz 20 gadiem.

Ārstu profesionālās organizācijas uzsver, ka arguments par lielākiem budžeta ieņēmumiem, tirgojot atkarību un potenciāli arī priekšlaicīgu nāvi izraisošus produktus, kā arī iebildumi pret ierobežojumu noteikšanu, kas, pirmkārt, vērsti uz bērnu un jauniešu pasargāšanu no atkarības, ir "augstākā mērā neētiski un neatbilst valsts interesēm", jo ilgtermiņā radīs daudz lielākus zaudējumus Latvijas sabiedrības veselībai un ekonomikai.

Mūsdienās aptuveni 90% nikotīna atkarīgo kļūst atkarīgi vēl būdami nepilngadīgi. E-cigaretes un nikotīna spilventiņi ir "ieejas vārti" uz cigarešu smēķēšanu un pāragru nāvi, savukārt aromatizētāji ir galvenais instruments arvien plašākai bērnu un jauniešu piesaistei šiem nikotīnu saturošajiem produktiem, uzsvērts vēstulē.

Latvijas ārsti, ņemot vērā smēķēšanas izplatīšanas ierobežošanas nozīmību, apņēmušies turpmāk daudz ciešāk sekot ne tikai attiecīgo likumdošanas aktu pieņemšanai un ievērošanai, bet arī vērst Latvijas sabiedrības uzmanību uz konkrētu partiju un deputātu nostāju šajā jautājumā.

Kā iepriekš ziņots, apjomīgos grozījumus tabakas izstrādājumu regulējumā izskatīšanai galīgajā lasījumā paredzēts iekļaut Saeimas pirmajā ziemas sesijas sēdē 11.janvārī.

Kā iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā, grozījumi paredz no 18 līdz 20 gadiem palielināt vecumu, no kura būs atļauts iegādāties cigaretes, tabakas izstrādājumus un to aizstājējproduktus.

Tāpat grozījumi paredz no 2025.gada aizliegt aromatizētājus saturošus elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumus un tabakas aizstājējproduktus, izņemot šos produktus ar tādiem aromatizētājiem, kas rada tabakas smaržu vai garšu.

Cita starpā debates Saeimā vēl varētu notikt par iepriekš grozījumu otrajā lasījumā atbalstīto priekšlikumu likvidēt smēķētavas Saeimas ēkās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu