Pie Daugavpils ūdens līmenis krītas; plūdus negaida

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vižņi Daugavā. Ilustratīvs attēls
Vižņi Daugavā. Ilustratīvs attēls Foto: Ivars Soikāns /LETA

Daugavā pie Daugavpils ūdens līmenis krītas un plūdus negaida, informē pašvaldība.

11.janvārī gaisa temperatūras svārstību dēļ Daugavā sakustējies ledus, kā rezultātā aizvadītajā diennaktī bija novērojams ūdens līmeņa kāpums Daugavpils tuvumā. Taču jau piektdien tas sāka stabilizēties un kristies, nesasniedzot "dzelteno" līmeni. Pēc speciālistu novērojumiem, plūdu draudu Daugavpilī pašlaik nav un nebūs arī tuvākajās dienās, taču speciālisti uzrauga situāciju, lai savlaicīgi reaģētu gadījumā, ja radīsies jebkādi drošības apdraudējumi.

Saskaņā ar veiktajiem mērījumiem, šorīt ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils bija 4,93 metri no nulles atzīmes jeb 1,07 metri līdz "dzeltenajam" drošības brīdinājuma līmenim. Taču saskaņā ar Civilaizsardzības organizatora Mārtiņa Ruļuka sniegto informāciju, situācija stabilizējas un ūdens līmenis krītas. Informācija par applūšanas gadījumiem pilsētas teritorijā nav konstatēta.

Laika prognozes tuvākajām dienām liecina, ka līmeņa krišanās turpināsies un plūdu draudu nebūs. Taču, lai pilnībā pārliecinātos par iedzīvotāju drošību, atbildīgie dienesti turpina cītīgi uzraudzīt situāciju, pievēršot pastiprinātu uzmanību vietām, kur pastāv paaugstināts applūšanas risks. Notiek regulāra teritorijas apsekošana.

Pašvaldībā informē, ka "dzeltenais" brīdinājums Daugavpilī tiek izsludināts, kad ūdens līmenis sasniedz sešus metrus virs stacijas nulles atzīmes. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem jābūt informētiem par potenciāli plūdiem visvairāk pakļautajām teritorijām. Pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgam. Atrasties uz ledus ir ļoti bīstami, ūdens līmenis var strauji mainīties un sākties ledus iešana.

"Oranžo" brīdinājumu izsludina, kad Daugavas līmenis Daugavpilī paceļas līdz 7,50 metriem virs stacijas nulles atzīmes. Iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Visnopietnākais jeb "sarkanais" brīdinājums Daugavpilī tiek izsludināts, ja Daugavas līmenis paceļas līdz 8,8 metru atzīmei. Tādā situācijā jārīkojas, lai pasargātu sevi, un jāseko norādījumiem, ko sniedz atbildīgās institūcijas. Tādās situācijās ir gaidāma plaša īpašumu applūšana, kas apdraud dzīvību, kā arī evakuācija. Spēkā esot "sarkanajam" brīdinājumam, ir ļoti apgrūtināta pārvietošanās un traucēta elektroenerģijas un ūdens apgāde, telekomunikāciju sakari, bet iedzīvotāji tiek aicināti pamest apdraudētās teritorijas un sekot visiem atbildīgo institūciju norādījumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu