Bagātie kļuvuši vēl bagātāki: piecu turīgāko cilvēku pasaulē bagātības kopš 2020. gada dubultojušās (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Pasaules pieci turīgākie cilvēki kopš 2020.gada vairāk nekā dubultojuši savu bagātību, secināts starptautiskās humānās palīdzības organizācijas "Oxfam" ziņojumā

"Oxfam" norāda, ka šo cilvēku bagātība palielinājusies no 405 miljardiem dolāru 2020.gadā līdz 869 miljardiem dolāru pērn.

Taču vienlaikus šajā periodā gandrīz pieci miljardi cilvēku pasaulē kļuvuši nabadzīgāki, teikts ziņojumā.

Miljardieri šobrīd ir par 3,3 triljoniem dolāru bagātāki salīdzinājumā ar 2020.gadu, neskatoties uz vairākām krīzēm, kas negatīvi ietekmējušas globālo ekonomiku, tostarp koronavīrusa pandēmija.

"Oxfam" ikgadējais ziņojums par nevienlīdzību pasaulē tradicionāli tiek publiskots pirms Davosas Pasaules ekonomikas foruma, kas šogad ilgs līdz 19.janvārim un kuru apmeklēs augsta ranga amatpersonas.

Organizācija pauž bažas par aizvien pieaugošo nevienlīdzību pasaulē, bagātākajiem cilvēkiem un uzņēmumiem kļūstot aizvien turīgākiem, pateicoties akciju cenu kāpumam, kā arī tiem iegūstot aizvien lielāku varu.

"Korporatīvā vara tiek izmantota, lai veicinātu nevienlīdzību, ietekmējot darbinieku tiesības un palielinot turīgo akcionāru ienākumus, izvairoties no nodokļu maksāšanas un privatizējot valstis," skaidro "Oxfam".

"Oxfam" uzsver, ka valstis ir nodevušas varu monopoluzņēmumiem, ļaujot korporācijām ietekmēt algas, kas tiek maksātas cilvēkiem, pārtikas cenas un to, kādi medikamenti cilvēkiem ir pieejami.

Pateicoties intensīvai lobēšanai nodokļu politikas veidošanā, korporācijas spējušas maksāt zemākus uzņēmumu ienākuma nodokļus, tādējādi liedzot valdībām naudu, kas varētu tikt izmantota, lai finansiāli atbalstītu nabadzīgākos sabiedrības locekļus, teikts ziņojumā.

Lai risinātu nevienlīdzības jautājumu, "Oxfam" aicina pasaules miljonāriem un miljardieriem piemērot īpašuma nodokli, kas, pēc organizācijas aplēsēm, ik gadu nodrošinātu 1,8 triljonus dolāru.

Par pasaulē pieciem bagātākajiem cilvēkiem atzīti Francijas luksusa preču ražotāja LVMH vadītājs Bernārs Arno, ASV interneta giganta "Amazon" vadītājs Džefs Bezoss, ASV investors Vorens Bafets, datortehnoloģiju kompānijas "Oracle" līdzdibinātājs Lerijs Elisons un ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmuma "Tesla" vadītājs Īlons Masks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu