Arvien vairāk Rīgas ielās parādās tumsnēja izskata cilvēki, kas uz riteņiem traucas izvadāt ēdienu. Vai Latvijai šādi viesstrādnieki no trešajām valstīm ir vajadzīgi? Par to pašlaik spriež vairāku ministriju izveidota darba grupa, kas izstrādā cilvēkkapitāla attīstības stratēģiju. Savas domas par ievesto darbaspēku intervijā izsaka Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" valdes loceklis un "Primekss" dibinātājs un vadītājs Jānis Ošlejs.

Darba devēju organizācijas ilgstoši mudina valdību plašāk atvērt darba tirgu viesstrādniekiem - ekonomiskai attīstībai esot nepieciešamas papildu darba rokas.

Latvijā, salīdzinot ar, piemēram, Nīderlandi, ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits ir par 7% jeb ap 80 000 mazāks. Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka Latvijā decembra beigās reģistrētā bezdarba līmenis bija 5,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita – reģistrēti kopumā 50 344 bezdarbnieki. Mūsu uzdevums ir, pirmkārt, nodarbināt bezdarbniekus un ekonomiski neaktīvos Latvijas iedzīvotājus. Pat pieņemot, ka bezdarbs nemēdz būt zemāks par 2%, te ir skaidri redzama ap 100 000 liela neizmantota rezerve.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X