Saeima sāks darbu pie grozījumiem aizliegt lauksaimniecības produktu piegādi no Krievijas (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sata Production/Shutterstock

Saeimā plānots nodot vērtēšanai komisijās Nacionālās apvienības (NA) virzītos grozījumus aizliegt lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegādi Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas, šodien apliecināja valdības koalīcijas politiķi.

Kā pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes uzsvēra Ministru prezidente Evika Siliņa (JV), valdība šajā jautājumā jau ir rīkojusies, apstiprinot zemkopības ministram Armandam Krauzem (ZZS) Eiropas Savienības (ES) līmenī paužamo pozīciju, ka ES kopīgi jānosaka aizliegums Krievijas graudu importam.

Tāpat Siliņa iepriekš ar rezolūciju uzdevusi Zemkopības ministrijai (ZM) apkopot datus šajā jautājumā. Nepieciešamā informācija no ZM ir saņemta, bet vēl par šiem ārējās tirdzniecības jautājumiem vajadzīgs saņemt datus arī no Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas un Ekonomikas ministrijas.

Svarīgi panākt Baltijas valstu kopīgu nostāju, jo Latvijai vienai pašai būtu grūtāk panākt atbalstu ES līmenī, uzsvēra Ministru prezidente.

Komentējot jautājumu par NA likumprojektu, Siliņi norādīja, ka līdzīgi kā dažos citos gadījumos, arī šajā opozīcijas priekšlikums tiks vērtēts. Līdzīgi norādīja arī ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS), kurš arī uzsvēra, ka jāpanāk atbalsts arī citām ES valstīm, lai nenotiek tā, Krievijas produkti Latvijā nonāktu kā jau citu valstu produkti.

Siliņa, Valainis un satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P) uzsvēra, ka valdība no savas puses turpinās darbu pie risinājumu rašanas šajā jautājumā. Briškens ir vērsies pie Lietuvas un Igaunijas kolēģiem par kopīgas pozīcijas panākšanu.

Kā ziņots, NA savu likumprojektu iesnieguši, lai apturētu Krievijas graudu un citu produktu apriti un neļautu tos ar Latvijas starpniecību nogādāt ES tirgū, aģentūru LETA informēja NA pārstāve Laima Melkina.

Lai arī ES noteikusi Krievijai dažādas sankcijas, tās neliedz eksportēt lauksaimniecības produktus uz ES, norāda politiskajā spēkā. Tāpēc NA iesniegtie grozījumi Lauksaimniecības un lauku attīstības likumā paredz liegt lauksaimniecības un pārstrādāto lauksaimniecības produktu piegādi no Krievijas un Baltkrievijas. NA ieskatā, ir jāstrādā pie tā, lai šo produktu importu aizliegtu visā ES.

"Veikalā iegādājoties maizi, mums ir jābūt drošiem, ka tajā nav Krievijas graudu vai nolaupīto graudu no Ukrainas. Līdzīgi kā Latvija pārstāja pirkt Krievijas gāzi un pārējā Baltija sekoja, arī šoreiz varam panākt, ka Eiropas tirgus Krievijas graudiem ir slēgts," klāsta NA deputāts Jānis Grasbergs.

Vairāk skaties sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu