Irāna maksā simtiem miljonu dolāru ik gadu ekstrēmistisku kustību atbalstam Tuvajos Austrumos. Ņemot vērā, ka pret Irānu ir noteiktas starptautiskās sankcijas, rodas jautājums – no kurienes Irānai pietiek līdzekļu atbalstīt “Hamās”, “Hezbollah” un hutiešus?

“Mēs nekad neesam slēpuši, ka viss “Hezbollah” budžets – visi mūsu ienākumi un izdevumi... Viss, ko mēs ēdam un dzeram, visas mūsu raķetes – ir no Irānas,” 2016. gadā sacīja Libānas islāmistu grupējuma “Hezbollah” līderis šeihs Hasans Nasrulla.

Cik tieši naudas saņem “Hezbollah” no Teherānas, ir grūti aprēķināt. Visa šī nauda atrodas “ēnās”, tādēļ analītiķiem nākas operēt ar aptuveniem datiem, datu noplūdēm vai vienkārši pieņēmumiem. Visbiežāk ir sastopams aprēķins 700 miljoni dolāru gadā. Vēl aptuveni 100 miljonus saņem palestīniešu grupējums “Hamās”, “Islāma džihāds” un citas kustības.

Vēl arī ir Jemenas hutieši, vairāki šiītu grupējumi Irākā un virkne citu organizāciju, kas izkaisītas visā Tuvo Austrumu teritorijā. Rupji rēķinot – tam visam Irāna tērē ap miljardu dolāru gadā, taču ļoti iespējams, ka daudz vairāk. Irānai tā ir ļoti ievērojama summa, ņemot vērā, ka oficiālais Irānas budžets 2022. gadā pat nesasniedza septiņus miljardus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X