Kallasa varētu kļūt par nākamo ES augsto pārstāvi ārējās un drošības politikas jautājumos (3)

TVNET/LETA/ERR
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Foto: AFP/SCANPIX

Pēc vasarā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa varētu kļūt par Eiropas Savienības (ES) augsto pārstāvi ārējās un drošības politikas jautājumos, nomainot Žuzepu Borelu, vēsta izdevums "Politico".

Pēc "Politico" ziņotā, pēdējā laikā politikas aizkulisēs aktīvi tiekot apspriests scenārijs, saskaņā ar kuru pēc EP vēlēšanām ES augstāko vadītāju amatus ieņemtu sievietes - savus amatus saglabātu pašreizējā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena un EP priekšsēdētāja Roberta Metsola, savukārt par Eiropadomes prezidenti kļūtu Dānijas premjerministre Mete Fredriksena, bet par augsto pārstāvi ārējās un drošības politikas jautājumos - Kallasa.

"Šī ir mana sapņu komanda. Tas būs ļoti spēcīgs signāls,"

"Politico" citē kādu anonīmu avotu diplomātiskajās aprindās.

Svarīga nozīme Kallasas iecelšanā ES diplomātiskā dienesta vadītājas amatā varētu būt tam, ka pašlaik ES augstākajos amatos nav Austrumeiropas pārstāvju. Ņemot vērā karu Ukrainā, Austrumeiropas valstis uzskata, ka šim reģionam būtu jāiegūst daži vadošie amati ES, norāda "Politico".

Tomēr izdevums uzsver, ka

nekādi lēmumi nav pieņemti, diskusijās tiek minēti arī daudzi iespējamie kandidāti vīrieši un nereti augsto amatu kandidāti tiek noskaidroti pēdējā brīdī,

turklāt amatu sadalījums starp politiskajiem spēkiem būs atkarīgs no jūnijā gaidāmo EP vēlēšanu rezultātiem.

EP vēlēšanas ES valstīs notiks no 2024.gada 6. līdz 9.jūnijam. EK jaunais sastāvs sāks darbu novembrī.

Bijušā trīskārtējā eirokomisāra un kādreizējā Igaunijas premjerministra Sīma Kallasa meita Kaja Kallasa ir vadījusi pēdējās trīs Igaunijas valdības kopš 2021.gada. 2014.-2018.gadā viņa bija EP deputāte.

Pagājušajā gadā Kallasa paziņoja, ka vēlētos kandidāt uz NATO ģenerālsekretāra amatu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu