ES aizliegs skaidras naudas maksājumus, kas pārsniedz 10 tūkstošus eiro (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Eiropas Savienība aizliegs skaidras naudas maksājumus, kas pārsniedz 10 000 eiro. Ceturtdien, 18. janvārī, Eiropas Parlamenta un ES valstu pārstāvji panāca vienošanos par cīņu pret naudas atmazgāšanu. Regula tiks piemērota visās ES valstīs, un tai būtu jānovērš atlikušās nepilnības valstu tiesību aktos.

Turklāt luksusa preču pārdevējiem būs jāpārbauda klientu identitāte un jāziņo iestādēm par aizdomīgiem darījumiem. Stingrāki noteikumi cita starpā attieksies uz juvelierizstrādājumu, luksusa automašīnu, privāto lidmašīnu un jahtu pārdošanu.

Jaunie noteikumi attieksies arī uz tādiem turīgiem futbola klubiem kā Minhenes “Bayern” vai Dortmundes “Borussia”, vēsta “Deutsche Welle”. Profesionālajā futbolā nereti ir sastopamas daudzmiljardu investīcijas no trešajām valstīm, tāpēc tas tiek uzskatīts par iespējamu naudas atmazgāšanas ceļu Eiropā.

Tiek veidota jauna ES nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas aģentūra

Turklāt ES iestādēm būs stingrāk jāuzrauga darījumi ar kriptovalūtu un superbagātnieku, kuru aktīvi pārsniedz 50 miljonus eiro, banku operācijas. Uzņēmumu īpašnieki, kuriem pieder vismaz ceturtā daļa akciju, būs jāreģistrē visā ES. Šo pasākumu mērķis jo īpaši ir atņemt Krievijas oligarhiem iespējas apiet ES sankcijas.

Pēc Eiropas Parlamenta galvenā sarunu vadītāja Eero Heinäluoma (Eero Heinäluoma) domām, stingrāki noteikumi cīņai pret nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, izmantojot kriptovalūtas, bankas, kā arī oligarhus un futbola klubus, “jau sen ir jāievieš”, un vienotiem noteikumiem ES būtu jānovērš nepilnības valstu tiesību aktos.

Paredzams, ka jaunais regulējums stāsies spēkā 2029. gadā. Par to būs atbildīgas valstu iestādes, koordinējot savu darbību ar jauno Eiropas Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas iestādi (Amla). Lēmums par to, kur atradīsies tās galvenā mītne, tiks pieņemts 2024. gadā. Vācijas Federatīvā Republika ierosina šo iestādi izvietot Frankfurtē pie Mainas.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu