Japāna paziņo par zondes nosēdināšanu uz Mēness (1)

TVNET/LETA/AP
Papildināts 19:57, 19. janvāris, 2024
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Japānas kosmosa aģentūra JAXA piektdien paziņoja, ka tās zonde nosēdusies uz Mēness, un ar to ir izveidoti sakari, taču tās saules baterijas neražo enerģiju.

"JAXA apstiprina, ka 2024.gada 20.janvārī plkst.00.20 pēc Japānas laika SLIM nolaidās uz Mēness. Pēc nolaišanās ir izveidoti sakari," paziņoja JAXA, taču piebilda, ka "saules baterijas neražo enerģiju".

Zonde "Smart Lander for Investigating Moon" jeb SLIM nosēdās uz Mēness plkst.17.20 pēc Latvijas laika.

Tā kā SLIM ir veiksmīgi nolaidusies, Japāna kļuvusi par piekto valsti pēc ASV, Padomju Savienības, Ķīnas un Indijas, kas sasniegusi šādu panākumu.

Kad zonde nolaidās, JAXA misijas vadības dienests paziņoja, ka viss notiek, kā plānots, un vēlāk paziņoja, ka SLIM ir uz Mēness virsmas. Taču netika minēts, vai nolaišanās bija veiksmīga.

Vieglās automašīnas izmēra zonde SLIM, kas iesaukta par "Mēness snaiperi", izmantoja "precīzas nolaišanās" tehnoloģiju, kas sola daudz lielāku kontroli nekā jebkura iepriekšēja nolaišanās Mēness.

Lielākā daļa iepriekšējo nolaišanās aparātu izmantoja aptuveni desmit kilometrus platas nolaišanās zonas, bet SLIM mērķis bija tikai 100 metrus plats.

JAXA pie precīzās tehnoloģijas izstrādes nopūlējās divas desmitgades.

Misijas galvenais mērķis ir izmēģināt jaunu nolaišanās tehnoloģiju, kas ļautu Mēness misijām nolaisties "tur, kur mēs vēlamies, nevis tur, kur ir viegli nolaisties", paziņoja JAXA. Ja nosēšanās būs veiksmīga, zonde meklēs norādes par Mēness izcelsmi, tostarp analizēs minerālus ar īpašu kameru.

Misija notiek tikai desmit dienas pēc tam, kad ASV privāta uzņēmuma misija uz Mēnesi cieta neveiksmi, kad dažas stundas pēc starta kosmosa kuģim radās degvielas noplūde.

SLIM tika palaista ar raķeti "Mitsubishi Heavy H2A" septembrī. Sākotnēji zonde riņķoja ap Zemi un 25.decembrī iegāja Mēness orbītā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu