"Pansija pilī" pirmizrādes viesu stils: glauns un nedaudz švītīgs!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lauris Aizupietis, Gints Ivuškāns

22.janvārī kinoteātrī "Splendid Palace" pirmizrādi piedzīvojušas daudzsēriju filmas "Pansija pilī" pirmās divas sērijas. Pirmizrādi kuplā pulkā apmeklēja gan filmas radošā komanda, gan sabiedrībā zināmi ļaudis. Uz pirmizrādi tika izritināts arī sarkanais paklājs, kas nozīmē, ka varam aplūkot aktieru, filmas veidotāju un pirmizrādes viesu svinīgos apģērbus!

Viesi bija ieradušies pārsvarā tērpušies vakara svinīgumam cienīgi - eleganti un klasiski, tomēr pāris viesu bija izvēlējušies brīvā laika apģērbu. Dāmas varēja sastapt gan glaunos svārku kostīmos, gan vakarkleitās. Kleitu izvēle bija dažāda, sākot no melnas samtu klasikas līdz košiem toņiem rotātas zīda kleitas. Kāda priekšroku deva arī mirdzošiem gliteriem un izteiksmīgam vakara grimam. Kungi pārsvarā bija izvēlējušies pasākumā ierasties uzvalkos - tostarp rūtainā vai komplektā ar samta žaketi. 

Foto: Lauris Aizupietis
Foto: Lauris Aizupietis
Foto: Publicitātes foto
Foto: Lauris Aizupietis
Foto: Lauris Aizupietis
Foto: Lauris Aizupietis
Foto: Gints Ivuškāns
Foto: Publicitātes foto
Foto: Publicitātes foto

Filma tapusi pēc rakstnieka Anšlava Eglīša populārā romāna "Pansija pilī" motīviem, un tajā attēloti vienas vasaras notikumi, dzejniekam Viktoram Eglītim dāvanā no valsts 20.gadsimta 20. gados saņemot vācbaltu baronam piederējušu nolaistu un izdemolētu 150 gadus vecu muižu.

"Esam ļoti priecīgi, ka beidzot filma ir satikusi savus skatītājus! Anšlavs EgIītis ir bijis ārkārtīgi labs vērotājs, un tās nianses, kā viņš spēj raksturot cilvēkus, kā dažās rindkopās spēj atklāt grāmatas varoņu būtību, cik labvēlīgi ironisks spēj būt viņu aprakstos, ir tas, kas spēj uzrunāt un palīdzēt arī šajos laikos, kuros ir tik daudz pārbaudījumu un negāciju. Mums tas ir ļoti vajadzīgs, un ceru, ka, tāpat kā radošajai komandai daudz prieka sagādāja filmēšana, arī skatītājiem tā sniegs daudz pozitīvu emociju," gandarījumu pauž režisors Andis Mizišs.

"Filma "Pansija pilī" tika veidota vairāk nekā gadu, un tās tapšanā piedalījās lieliski aktieri no visiem Latvijas teātriem un vairāk nekā simts kino jomas profesionāļi. Kino pēc būtības ir kolektīva māksla, un "Pansija pilī" veidošana tam bija vistiešākais apliecinājums. Mēs ceram, ka skatītāji filmu novērtēs, atpazīs romāna tēlus vai iepazīs tos no jauna," stāsta filmas producente Inese Boka-Grūbe.

Daudzsēriju filmu veidos septiņas aktierkino sērijas, kuru režisori ir Andis Mizišs, Marta Elīna Martinsone un Dāvis Sīmanis. Skatītājiem būs iespēja izsekot vienas vasaras notikumiem, kuros topošais rakstnieks Anšlavs Eglītis kopā ar brāli Vidvudu, tēvu Viktoru un viņa dzīvesbiedri Hildu Vīku sāk muižas atjaunošanu, vienlaikus atverot pansiju, kas kļūst par apkārtnes iedzīvotāju, pagātnes rēgu, pilsētas viesu un latviešu inteliģences attiecību krustpunktu un vienas vasaras skatuvi 20.gadsimta 20.gadu Latvijā. Noslēdzošā astotā - dokumentālā sērija, kuras režisors ir Gints Grūbe, vēstīs par rakstnieka Eglīša dzimtas likteni un vēsturisko Inciema muižu.

Kinoteātros tiks demonstrētas vairākas filmas sērijas vienā seansā: 1. un 2. sērija - no 22.janvāra; 3. un 4. sērija - no 8.februāra; 5., 6. un 7. sērija - no 22.februāra; 8. dokumentālā sērija īpašos seansos pēc 22.februāra.

Anšlava Eglīša romāna "Pansija pilī" notikumi risinās Inciemā pie Siguldas, bet 2023.gada vasarā piecdesmit filmēšanas dienās romāna "Pansija pilī" varoņi un notikumi tika atdzīvināti Padures muižā netālu no Kuldīgas. Vēsturiskos Anšlava Eglīša romāna varoņus atveido aktieri Gundars Āboliņš, Rihards Zelezņevs, Kristians Teterovskis, Guna Zariņa, Vilis Daudziņš, Kaspars Znotiņš, Juris Strenga, Dana Bjorka, Dace Eversa, Lāsma Kugrēna, Olga Dreģe, Jānis Jarāns, Alise Dzene, Kaspars Dumburs, Artūrs Skrastiņš, Jēkabs Reinis, Gatis Maliks, Inese Kučinska un daudzi citi.

Filmas operators ir Andrejs Rudzāts, scenāristi Tabita Rudzāte un Ivo Briedis, galvenā māksliniece Kristīne Jurjāne, mākslinieks Jānis Kalniņš, grima māksliniece Ilze Trumpe, kostīmu mākslinieces Kristīne Jurjāne un Rūta Kuplā, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu