Sākta izmeklēšana par "Lufthansa" iecerēto Itālijas "ITA Airways" akciju iegādi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) otrdien sāka padziļinātu izmeklēšanu par Vācijas nacionālās lidsabiedrības "Lufthansa" ieceri iegādāties Itālijas nacionālās aviokompānijas "ITA Airways" akcijas, kā arī pauda bažas, ka plānotais darījums varētu kaitēt konkurencei.

EK norādīja, ka tai ir "provizoriskas bažas, ka darījums var mazināt konkurenci pasažieru gaisa pārvadājumu pakalpojumu tirgū vairākos tuvajos un tālajos maršrutos uz Itāliju un no tās".

Pērn "Lufthansa" vienojās ar Itālijas valsti par 41% "ITA Airways" akciju iegādi, par tām maksājot 325 miljonus eiro. Savukārt Itālijas Finanšu ministrija apņēmās lidsabiedrībā ieguldīt 250 miljonus eiro.

Līgums paredz, ka vēlāk "Lufthansa" varētu palielināt sev piederošo akciju daļu vai pat iegādāties visas "ITA Airways" akcijas.

EK norādīja, ka par darījumu tai paziņots 30.novembrī, bet 8.janvārī "Lufthansa" iesniegusi priekšlikumus par saistībām, ko tā varētu uzņemties, lai kliedētu EK bažas.

"Tomēr šīs saistības bija nepietiekamas gan apjoma, gan efektivitātes ziņā, lai nepārprotami kliedētu komisijas sākotnējās bažas," teikts EK paziņojumā.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere sacīja, ka ES vēlas pārliecināties, ka darījums nenovedīs pie "augstākām cenām, mazākas kapacitātes vai zemākas kvalitātes pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem uz Itāliju un no tās".

EK jāpieņem galīgais lēmums līdz 6.jūnijam.

Jau ziņots, ka "ITA Airways" 2022.gadā strādāja ar 1,6 miljardu eiro apgrozījumu un 486 miljonu eiro zaudējumiem.

Valstij piederošā "ITA Airways" sāka darbību 2021.gadā, aizstājot maksātnespējigo nacionālo aviokompāniju "Alitalia".

Ja darījums notiks, "ITA Airways" kļūs par sesto aviokompāniju "Lufthansa" grupā, kurā pašlaik bez "Lufthansa" ir arī Austrijas nacionālā lidsabiedrība "Austrian Airlines", Šveices nacionālā aviokompānija "Swiss", Beļģijas nacionālā lidsabiedrība "Brussels Airlines" un Vācijas zemo cenu aviokompānija "Eurowings".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu