2022. gadā, kad sākās briesmīgais karš Ukrainā, ļoti strauji - 7 reizes pieauga pieprasījums pēc dārgmetāliem. Latvijas iedzīvotāji vienkārši iztukšoja investīciju zelta noliktavas. Pagājušajā gadā tika novērota jauna tendence - cilvēki sāka no savām lādītēm vilkt ārā gredzenus un auskarus, un tos pārdot. Kāds bija dārgmetālu tirgum 2023. gads, un kādas ir 2024. gada prognozes? TVNET+ skaidroja to pie nozares ekspertiem.

Sākot ar 2020. gadu pieprasījums pēc zelta stienīšiem un monētām Latvijā palielinājās par 70%, bet pēc investīciju zelta - par 50%.

Tomēr pērn novērota cita tendence - zelta juvelierizstrādājumu aktīva pārdošana. Paši par sevi juvelierizstrādājumi, ja jārunā par iekrājumiem "nebaltai dienai", nav tas labākais ieguldījums. Tas tādēļ, ka lauvas tiesa no izstrādājuma cenas ir darba vērtība un uzcenojums. Uzpērk šos izstrādājumus tieši tāpat kā metāllūžņus - pat tad, ja tas nācis no slavena juvelierizstrādātāja. Vēl arī "sadzīves" zelts parasti ir ar dažādiem pieajaukumiem un ir ar zemāku provi nekā zelta monētas vai investīciju zelts.

Latvijā pērn bija jūtama paaugstinātu interesi par zelta izstrādājumu pārdošanu. Daļēji tas bija saistīts ar vēlmi atbrīvoties no morāli novecojušām rotaslietām, bet bija arī klienti, kuri teica, ka dara to piespiedu kārtā. Bija nepieciešami līdzekļi saimniecisku izdevumu nosegšanai, tostarp arī hipotekārā kredīta dzēšanai.

Pārdeva 2000. gadu sākumā iegādātas rotaslietas. Tā kā cena ir augsta, tas ir izdevīgi. Pašlaik par vienu 585. proves zelta gramu ir iespējams iegūt 33 eiro, bet par 750. proves zelta gramu - vairāk nekā 42 eiro.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X