Indija atteikusies pieņemt 14 tankkuģus no Putina “ēnu flotes” (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Krievijas kompānija “Rosneft” saskaras ar arvien lielākām grūtībām piegādāt naftu Indijai, kas kopš kara sākuma ir desmitkārtīgi palielinājusi savus iepirkumus un kļuvusi par otru lielāko Krievijas naftas importētāju.

Ziņu aģentūra “Reuters”, atsaucoties uz tirgotājiem un kuģu statistiku, vēsta, ka Indijas naftas pārstrādes rūpnīcas pārtraukušas iepirkt Sahalinā iegūto “Sokol” naftu, kad ASV noteica sankcijas pret tankkuģu īpašniekiem, kuri, neievērojot sankcijas [cenu griestus], to pārvadā.

Uzņēmuma “Rosneft” meitasuzņēmums “Sakhalin-1”, gaidot pircējus, bija spiests uzglabāt “Sokol” jēlnaftu jūras tankkuģos, un janvāra beigās kuģos glabātās naftas daudzums jau pārsniedza 10 miljonus barelu. Četrpadsmit tankkuģi, tostarp trīs VLCC supertankkuģi, kas var pārvadāt līdz 2 miljoniem barelu naftas, ir pārvērsti par “peldošajām noliktavām”. Kopējais bez pircēja uzkrātās “Sokol” naftas apjoms jau pārsniedz mēneša naftas ieguves apjomu projektā “Sahalīna-1”, kura jauda ir 220 000 barelu dienā.

Divi tirgotāji uzskata, ka problēmas ar šīs naftas realizāciju var negatīvi ietekmēt naftas ieguvi projektā.

“Reuters” avoti ziņo, ka “Indian Oil Corp” Krievijas naftas izejvielu vietā palielina Tuvo Austrumu naftas iepirkumus. Un piegādes no Krievijas uz Indiju strauji samazinās: decembrī tās sasniedza tikai 1,5 miljonus barelu dienā, lai gan maijā tās veidoja 2,15 miljonus barelu.

Turklāt uzņēmumam “Rosneft” ir bijušas maksājumu problēmas saistībā ar ASV sankcijām pret “ēnu floti”, ko Kremlis ir izveidojis, lai pārvadātu naftu, apejot sankcijas. “Krievijas lielākā naftas uzņēmuma meitasuzņēmums nav varējis atvērt kontu Apvienotajos Arābu Emirātos, lai Indijas klienti varētu norēķināties dirhamos. Maksājumi juaņos, ko Krievijas naftas uzņēmumi uzstājīgi pieprasa kopš pagājušā gada, Indijas pusei nav piemēroti. Arī norēķini rūpijās Krievijai ir izrādījušies nepieņemami: Indija nepiegādā Krievijai preces, par kurām varētu tērēt Indijas valūtu, un tā rezultātā rūpijas uzkrājas Indijas bankās. “Reuters” avoti lēsa, ka šī summa svārstās 40 miljardu dolāru apmērā, lai gan Krievijas valdība un Centrālā banka apliecināja, ka tā ir nesalīdzināmi mazāka.

Naftu, ko Indija ir atteikusies pirkt, var iegādāties Ķīna, aģentūrai pastāstīja tirgotāji. Divas Ķīnas nevalstiskās naftas pārstrādes rūpnīcas nesen ir pirkušas “Sokol” sūtījumus par cenām, kas ir aptuveni mīnus 4 ASV dolāri par barelu, salīdzinot ar “Brent” kotācijām.

“Tās ir paņēmušas kravas, kuras Indijas (pircēji) nevar paņemt. Tāpēc cenas ir bijušas labas,” sacīja avots, piebilstot, ka “Sokol” cena ir pietuvojusies “Urals” naftas cenām, lai gan “Sokol” kvalitāte ir daudz augstāka.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu