Honkongas tiesa lemj likvidēt Ķīnas nekustamo īpašumu sektora krīzes aizsācēju

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Honkongas tiesa pirmdien lēma sākt likvidācijas procesu Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītājam "China Evergrande Group" ("Evergrande"), kuram pašlaik ir 300 miljardu ASV dolāru lielas parādsaistības.

Uzņēmums "Evergrande", kas pašlaik ir pasaulē visvairāk parādos esošais īpašumu attīstītājs ar aptuveni 300 miljardu ASV dolāru saistībām, nespēja tiesai pierādīt, ka tam ir dzīvotspējīgs restrukturizācijas plāns, tādēļ tika lemts par likvidācijas procesa sākšanu.

Tomēr nekustamo īpašumu gigants šo lēmumu vēl var pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Tiesnese Linda Čana pirmdien pēc lēmuma paziņoja, ka ir pienācis laiks tiesai pateikt, ka "pietiek". Čana ir iecēlusi starptautisko kompāniju "Alvarez & Marsal" par likvidatoru, uzsverot, ka tas ir visu kreditoru interesēs, jo šī kompānija varētu uzņemties atbildību par jauno "Evergrande" restrukturizācijas plānu.

Tikmēr nekustamo īpašumu gigants ir paudis, ka visi iesāktie celtniecības projekti tiks pabeigti, neskatoties uz šo tiesas lēmumu par likvidācijas sākšanu.

Savukārt ārvalstu mediji atzīmē, ka Honkongas tiesas lēmums vēl nenozīmē skaidru turpmāko notikumu attīstību, jo vēl ir jautājums, vai citas Ķīnas tiesas atzīs Honkongas tiesas spriedumu. Atbilstoši pašreizējam lēmumam ieceltajam likvidatoram ir tiesības pārņemt "Evergrande" aktīvus Honkongā, bet par tiesībām rīkoties citos administratīvajos reģionos jālemj to tiesām.

Šiem lēmumiem noteikti sekos līdzi ārvalstu investori, jo tie atspoguļos, cik aizsargātas ir investoru intereses Ķīnā. Izskanējis, ka "Evergrande" parādi ārvalstu investoriem sasniedz aptuveni 25 miljardus ASV dolāru. 

"Evergrande" finanšu problēmas aizsākās jau 2021. gadā, kad uzņēmums bija spiests apturēt savus būvniecības projektus kavēto maksājumu dēļ. Tā paša gada decembrī uzņēmums nespēja pildīt savas parādsaistības, kas negatīvi ietekmēja arī Ķīnas nekustamo īpašumu tirgu un valsts finanšu sistēmu.

2022. gadā uzņēmums apturēja savu akciju tirdzniecību, 2023. gadā tas Ņujorkā iesniedza bankrota pieteikumu, bet tā paša gada augustā atsāka savu akciju tirdzniecību. Uzņēmuma finanšu problēmas Ķīnā ir arī aizsākušas nekustamā īpašuma sektora krīzi šajā valstī.

Dibināts 1996. gadā, "China Evergrande Group" ir viens no lielākajiem Ķīnas uzņēmumiem, kas nodarbojas ar īpašumu attīstību un tirdzniecību. Tam Ķīnā pieder aptuveni 565 kvadrātmetru attīstības zemes 22 pilsētās. 2018. gadā uzņēmums kļuva par vērtīgāko pasaules nekustamo īpašumu nozarē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu