Patērētāju sargi bargi soda "Extra Credit"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments 26.janvārī ir atteicies ierosināt kasācijas tiesvedību SIA "Extra Credit" strīdā ar Patērētāju tiesību aizsardzības centru (PTAC), līdz ar to ir stājies spēkā iepriekš uzņēmumam piespriestais sods 90 000 eiro apmērā, informēja AT.

PTAC 2021.gadā piemēroja soda naudu 90 000 eiro apmērā "Extra Credit" par patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumu neievērošanu laika posmā no 2019.gada 1.jūlija saistībā ar kredītu pagarinājumu maksām, kā rezultātā patērētājiem tika radīti zaudējumi vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā, vienlaikus uzliekot tiesisko pienākumu izbeigt lēmumā konstatēto negodīgu komercpraksi.

PTAC informēja, ka patērētajiem, kuri pēc 2019.gada 1.jūlija tika izmantojuši "Extra Credit" pakalpojumu, maksājot ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju vai maksu par datu automatizētu iegūšanu, ir tiesības vērsties pie "Extra Credit" ar aicinājumu veikt pārrēķinu un pārmaksas, kas pārsniedz 0,07% dienā, atgriešanu. Tāpat patērētājiem ir tiesības vērsties tiesā par radīto zaudējumu atlīdzību.

PTAC skaidro, ka 2019.gadā patērētāju tiesību aizsardzības likumā spēkā stājās grozījumi, kas noteica kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumus - 0,07% dienā visā kredīta līguma termiņā.

PTAC uzsver, ka kreditēšanas kopējo izmaksu ierobežojumi ir attiecināmi arī uz kredītu pagarināšanas maksām neatkarīgi no tā, kā tās tiek dēvētas, jo pagarināšanas līguma noslēgšanas brīdī šīs izmaksas kredīta devējam ir zināmas.

Laika posmā no 2019.gada rudens līdz 2021.gada pavasarim, saņemot iesniegumus no patērētajiem, PTAC vērtēja "Extra Credit" īstenotās komercprakses atbilstību. Tika konstatēts, ka gadījumos, kad patērētāji izrādīja vēlmi pagarināt atmaksas termiņu kreditēšanas līgumiem, kas noslēgti uz laiku līdz 30 dienām, "Extra Credit" piedāvāja neatbilstošas kredītu pagarināšanas maksas, kas nosauktas par "ātrās maksātspējas vērtēšanas komisiju" un kas piecas līdz septiņas reizes pārsniedza noteiktos ierobežojumus.

Kopumā patērētāji "Extra Credit" pakalpojumu izmantoja 78 133 reizes, samaksājot 2,47 miljonus eiro.

PTAC lēmums uzlika "Extra Credit" tiesisko pienākumu izbeigt šādu konstatēto negodīgo komercpraksi, tostarp ierobežojot patērētājiem līdz 30 dienām izsniedzamo kredīta lielumu līdz likumā noteiktajai maksimālajai aizdevuma summai - 50% no valstī noteiktās minimālās mēneša algas, uzlika pienākumu ar patērētājiem noslēgtos līgumus termiņā līdz 30 dienām nepagarināt vairāk nekā divas reizes atbilstoši likumā noteiktajam.

Tāpat brīdī, kad pēc sākotnējā aizdevuma lietošanas patērētāji vēlas pagarināt aizdevuma atmaksas laiku vēl uz 30 dienām, uzņēmumam tika uzdots pārtraukt pieprasīt patērētājiem iesniegt dokumentus maksātspējas izvērtēšanai un pārtraukt piemērot jebkāda veida komisijas maksu par patērētāja kredīta atmaksāšanas spējas izvērtēšanu, pārtraukt saistību izpildes gaitā piemērot komisijas maksu, kas pārsniedz likumā noteiktos kredīta kopējo izmaksu ierobežojumus, kā arī ar patērētājiem slēgtajos kreditēšanas līgumos skaidri un lakoniski norādīt aizņēmuma likmi gadā.

Iepriekš apgabaltiesa atzina, ka PTAC pamatoti noteicis pienākumu pieteicējai pārtraukt neatbilstošu komercpraksi, kā arī pamatoti uzlicis soda naudu 90 000 eiro apmērā, atzīstot pieļauto pārkāpumu par sevišķi smagu.

Apgabaltiesa pievienojās rajona tiesas sprieduma motivācijai un atzina, ka uzņēmums ir pieļāvis negodīgu - profesionālai rūpībai neatbilstošu - komercpraksi, izsniedzot kredītus un pagarinot to atmaksas termiņu patērētājiem pretēji Patērētāju tiesību aizsardzības likuma prasībām.

AT atzina Administratīvās apgabaltiesas secinājumus par pamatotiem. Tiesa lēmumā norādīja, ka pieteicējas rīcības brīvību ierobežo Negodīgas komercprakses aizlieguma likuma normas - pienākums īstenot komercpraksi tā, lai komercprakse būtu godīga, tostarp būtu profesionālajai rūpībai atbilstoša.

Tiesa norādīja, ka tiesa ir pārbaudījusi faktiskos apstākļus - kredītu izsniegšanas un atmaksas kārtību, kāda tā ir noformēta dokumentos un kā tā izpaudās praksē, - un no tiem izdarījusi secinājumu, ka minētajā tiesību normā paredzētie ierobežojumi ir piemērojami arī šajā lietā un ka faktiski pieteicējas īstenotajā komercpraksē tie ir pārkāpti.

AT vērtējumā, apgabaltiesa ir vērtējusi pieteicējas argumentus par pārkāpuma ilgumu un atzinusi, ka pārkāpums ir bijis ilgstošs. Kritēriji soda piemērošanai par negodīgas komercprakses pieļaušanu ir noteikti Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā. Tie ir individuāli apstākļi katrā konkrētā gadījumā, kas nosaka piemērojamās soda naudas apmēru.

Tiesa atzina, ka tiesa spriedumā ir vērtējusi individuālos apstākļus pēc tiesību normā noteiktajiem kritērijiem soda naudas piemērošanai.

Kompānija "Extra Credit" reģistrēta 2012.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,293 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Extra Credit" kapitālā 98% pieder AS "Sun Finance Europe", bet 2% - SIA "Tobago Capital". "Extra Credit" patiesais labuma guvējs ir Aigars Kesenfelds.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu