Uzbrukums ASV spēkiem Jordānijā: Baidens izlēmis par atbildes soļiem, bet uzsver - plašāku karu nevēlas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TING SHEN / POOL

ASV prezidents Džo Baidens otrdien pavēstīja, ka ir izlēmis par atbildi uz drona triecienu ASV armijas bāzei Jordānijā, kurā tika nogalināti trīs amerikāņu karavīri, tomēr norādīja, ka nevēlas plašāku karu Tuvajos Austrumos.

Kā sacīja Baidens, viņš uzskata, ka Irāna ir atbildīga par ieroču piegādāšanu cilvēkiem, kas veica uzbrukumu ASV bāzei Jordānijā.

Iepriekš prezidents par trieciena sarīkošanu vainoja Irānas atbalstītos nemierniekus.

Baltajā namā atbildot uz žurnālista jautājumu, vai viņš ir izlēmis par atbildi šim triecienam, Baidens atbildēja: "Jā."

Tuvākas detaļas par to, kādi soļi tiks sperti, viņš neatklāja.

"Es neuzskatu, ka mums ir vajadzīgs plašāks karš Tuvajos Austrumos. Es ne pēc kā tāda netiecos," sacīja Baidens, atbildot uz jautājumu, vai viņš nebažījas, ka vēršanās pret Irānu var izraisīt plašāku konfliktu.

Vaicāts, vai viņš vaino Irānu par uzbrukumu Jordānijā, Baidens atbildēja: "Es uzskatu, ka viņi ir atbildīgi tādā ziņā, ka viņi piegādā ieročus cilvēkiem, kas to izdarīja."

Uz jautājumu, vai ir konstatēta tieša saistība ar Irānu, prezidents atbildēja, ka "mums būs šādas diskusijas".

Jau ziņots, ka svētdien drona triecienā Jordānijas ziemeļaustrumos netālu no robežas ar Sīriju un Irāku ASV armijas bāzē dzīvību zaudēja trīs amerikāņu karavīri.

Kā pirmdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija, ievainoti vairāk nekā 40 karavīri.

Kopš Izraēlas un "Hamās" kara izraisīšanās šī bija pirmā reize, kad uzbrukumā šajā reģionā dzīvību zaudējuši amerikāņu karavīri.

Kaut arī upuri amerikāņu karavīru rindās raisījuši bažas par konflikta eskalāciju, Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis sakariem ar presi Džons Kērbijs pirmdien sacīja, ka Vašingtona nevēlas plašāka Tuvo Austrumu konflikta izraisīšanos.

Irāna paziņoja, ka tai nav nekāda sakara ar šo uzbrukumu, kā arī noraidīja ASV un Lielbritānijas apsūdzības, ka tā atbalsta kaujinieku grupējumus, kas ir atbildīgi par triecienu Jordānijas ziemeļaustrumos.

Ziņu aģentūra "Associated Press" pirmdien, atsaucoties uz ASV amatpersonu, vēstīja, ka atbilstoši provizoriskajām liecībām ASV bāzē Jordānijā trāpījušais drons, iespējams, kļūdaini noturēts par ASV dronu, kas tajā pat laikā atradās gaisā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu