Sabiedriskā transporta zaļināšanai nepieciešamas investīcijas vairāk nekā 10 miljardu eiro apmērā, norāda ministrija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sabiedriskā transporta zaļināšanai nepieciešamās investīcijas pārsniedz 10 miljardus eiro, Saiemas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē pauda Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji.

Vienlaikus pieejamais finansējums sabiedriskā transporta zaļināšanai pašreiz ir aptuveni viens miljards eiro.

SM pārstāvji norādīja, ka Rīgas zaļināšanas projektu kopējās aplēses pārsniedz 5,5 miljardus eiro, no tiem pieejami 295 miljoni eiro. Lielo sabiedriskā transporta parku atjaunošanai nepieciešami vairāk nekā 500 miljoni eiro, tostarp 100% parka atjaunošanai Rīgā vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā, kā arī aptuveni 200 miljoni eiro trolejbusu un tramvaju parka atjaunošanai. Šim uzdevumam patlaban pieejami 50 miljoni eiro.

Vienlaikus dzelzceļa tīkla elektrifikācijai nepieciešami trīs miljardi eiro, no tiem pieejami ir 358 miljoni eiro. Dzelzceļa ritošā sastāva nomaiņa un jauna iegāde, tostarp "Rail Baltica" izmaksas ir aptuveni 800 miljoni eiro, no tiem pieejami 95 miljoni eiro.

Savukārt vilcienu ātruma palielināšanai - četru prioritāro posmu uzlabojumiem pieejami aptuveni 50 miljoni eiro, bet mobilitātes punktu izveidei pieejami aptuveni 90 miljoni eiro.

SM pārstāvji komisijas sēdē akcentēja, ka transporta nozari nevar sakārtot līdz 2030.gadam, jo klimata mērķi ir jāsasniedz visām nozarēm sinerģiski un "nevar skatīties tikai uz transporta nozari atsevišķi".

Tāpat Nacionālās enerģētikas un klimata padomes Ilgtspējīgas mobilitātes darba grupas plāns paredz autoparka zaļināšanu, un šai jomā iespējamie atbalsta mehānismi iekļauj atbalsta programmas, kā arī nodokļu politikas stimulus.

Savukārt pilsētvides mobilitātes veicināšanai uz šo brīdi nepieciešamās investīciju aplēses pārsniedz vienu miljardu eiro, tostarp nepieciešami vismaz 270 miljoni eiro mikromobilitātes infrastruktūras attīstībai vairāk nekā 100 maršrutos, kā arī nepieciešami 650 miljoni eiro tranzīta koridoru novirzīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu