Vecāķu un Ķīšezera pludmalē veiks automatizēto dronu lidojumus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Pirmos automatizētos dronu lidojumus Rīgā veiks Vecāķu un Ķīšezera pludmalē, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Rīga kopā ar Turīnu testēs dronu tehnoloģijas pašvaldības policijas operatīvajā darbā. Tas notiks, piedaloties Eiropas Savienības pilotprojektā "5G4LIVES".

Par projekta pilotteritorijām izvēlētas iecienītas rīdzinieku atpūtas vietas, iepriekš minētās pludmales, kur paredzēts uzstādīt jaunākās 5G tehnoloģijas un pašvaldības policijas darbā ieviest automatizētus dronu lidojumus.

Projekta vadošais koordinators ir Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas digitālā aģentūra". Kā norāda aģentūras direktors Arnis Gulbis, pirmais un atbildīgākais darbs ir nepieciešamo dokumentu izstrāde un tehnoloģiju izbūve.

Viņš skaidroja, ka pašlaik Latvijā spēkā esošais normatīvais regulējums atļauj lietot tikai tādus dronus, kurus vada piloti. Tādēļ sākts darbs, lai rosinātu izmaiņas normatīvajos aktos, kā arī pārbaudītu tehnoloģijas.

Sadarbībā ar telekomunikāciju uzņēmumiem pilotprojekta vietās tiks uzstādītas 5G tehnoloģijas, kas nodrošinās dronu netraucētu darbību, bet pašu dronu testēšana pilsētvidē paredzēta pēc aptuveni 1,5 - 2 gadiem.

5G tehnoloģiju ieviešanu Rīgā nodrošinās projekta sadarbības partneri SIA "Latvijas Mobilais Telefons" un valsts akciju sabiedrību "Elektroniskie sakari".

Rīgas pašvaldības policija jau šobrīd operatīvajā darbā izmanto dronus, piemēram, lai veiktu sabiedriskā transporta joslu kontroli, konstatētu no sniega nenotīrītus ēku jumtus, vai cilvēku meklēšanai, tomēr arī to darbā ir trūkumi - dronu vadībai jānorīko policijas darbinieks un to akumulatoru jauda nav piemērota gariem un ilgstošiem pārlidojumiem.

Projektā Rīgas pašvaldības policijas darbam paredzēts iegādāties četrus dronus automatizētiem lidojumiem ar termo un infrasarkano staru kamerām, nodrošinot katrā projekta teritorijā divus dronus.

Tos, izstrādājot konkrētus maršrutus, paredzēts izmantot cilvēku dzīvības glābšanai peldvietās, cilvēku kontrolei uz ledus, maluzvejniecības un kuģošanas kontrolei, dzīvnieku novērošanai, sabiedriskās kārtības uzraudzībai, vides piesārņojuma noteikšanai u.c. pašvaldības policijas funkcijām.

Automatizēto dronu ieviešana paaugstinās pašvaldības policijas darba efektivitāti un sabiedrības drošību, jo to vadīšana atslogos policistu-pilotu darbu un informācija no drona tiks pārraidīta ar viedo risinājumu palīdzību.

Rīgas pašvaldības policijas galvenais projekta sadarbības partneris ir Turīnas pašvaldības policija (Itālija). Turīna ir viens no vadošajiem līderiem Eiropā, kas sabiedrības drošības nodrošināšanā aktīvi izmanto dronus, piemēram, lielajos parkos, publiskos pasākumos un koncertos, un pilsētas pašvaldības policijai ir plaša pieredze tehnoloģiju izmantošanā dažādos apvidos.

Rīgas pašvaldības policija jau līdz šim ir sekmīgi sadarbojusies ar Turīnas ekspertiem, ieviešot tehnoloģijas un dronus policijas darbā arī Latvijā. Rīga par projekta pilotteritoriju ir izvēlējusies publiskās peldvietas, savukārt Turīna projektu realizēs kalnu apvidū.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu